Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kenya’da bir günde 100 milyon fidan dikilebilmesi için ulusal tatil ilan edildi

Kenya'da bir günde 100 milyon fidan dikilebilmesi için ulusal tatil ilan edildi


Afrika ülkesi Kenya’da, hükümetin 10 yılda 15 milyar ağaç dikme planı çerçevesinde bir günde 100 milyon fidan dikilebilmesi için ulusal çapta tatil ilan edildi. Kenya Çevre Bakanı Soipan Tuya, tatil sayesinde her bir Kenyalının bu girişimi sahiplenmesini umduklarını söyledi.

İklim kriziyle mücadele amacıyla başlatılan projede, her bir Kenyalının en az iki fidan dikmesi ile 100 milyon hedefine ulaşılması öngörülüyor. Bu amaçla devlete ait fidanlıklara 150 milyon fidan dağıtıldığı, bunların önceden belirlenen kamusal alanlara dikilmesi için halka dağıtılacağı belirtildi. Devlet aynı zamanda, herkesin kendi bahçe veya tarlasına ayrıca satın alacakları iki fidan dikmesi için de çağrıda bulundu.

Sosyal medyada binlerce Kenyalı gün boyunca diktikleri ağaçların görüntülerini paylaşırken, Devlet Başkanı William Ruto kampanyaya ülkenin doğusundaki Makueni’de katıldı. Bakanlar da kampanya kapsamında ülkenin farklı bölgelerine gönderildi.

Kenya’nın ikinci büyük nehri Athi yakınında fidan dikilen bir noktada BBC News’a konuşan Stephen Chelulei adlı Kenyalı, “Buraya ağaç dikmeye geldim çünkü su seviyemiz düşüyor. Nehir kaynağında bile su seviyesi çok düşük, ağaç kalmadı. Çocuklarımızın yaşayacak bir yeri olması için iklim krizini tersine çevirmeliyiz” dedi.

ÖZEL UYGULAMA GELİŞTİRİLDİ

Kenya hükümetinin kampanyası kapsamında geliştirilen Jaza Miti isimli bir uygulama sayesinde, bugün halk tarafından dikilen ağaçların türü ve yaşı takip edilebilecek. Uygulama, nereye hangi ağacın dikilip dikilemeyeceği konusunda da bilgi sağlıyor.

HÜKÜMETE KERESTECİLİK ELEŞTİRİSİ

Öte yandan özellikle büyük şehirlerde yaşayan birçok kişinin ağaç dikmek yerine ekstra tatilin tadını çıkardığı, Kenya hükümetinin ise birçok ormanda kerestecilik faaliyetlerini yasaklamazken düzgün organize edilmemiş bir ağaç dikme kampanyası başlattığı eleştirileri de getirildi. Hükümet ise ülkedeki yağmur sezonunun aralık ayında son bulmasından önce 500 milyon ağaç daha dikilmesini hedefliyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version