Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kaybettirilen ve katledilen kadınların akıbeti soruldu


AMED/ÊLIH – İHD ve kayıp yakınları, bu hafta 25 Kasım dolayısıyla kaybettirilen ve faili meçhul cinayetlere kurban giden kadınların akıbetini sordu.

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, Amed’in Rezan (Bağlar) ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde eylemlerinin 772’nci haftasında bir kez daha biraraya geldi. Kaybettirilen insanların akıbeti ve faillerin yargılanması amacıyla yapılan bu haftaki eyleme, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu ile çok sayıda sivil toplum örgütü üyesi de katıldı. Eylemde, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” ile kayıpların fotoğraflarının bulunduğu pankart açıldı. Bu haftaki eylemde, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla gözaltında zorla kaybedilen kadınların akıbeti soruldu.

 

İHD Amed Şubesi yöneticilerinden Suzan Mehmetoğlu Aksoy, kadın mücadelesinin önemine değindi. Aksoy, 25 Kasım eylemlerine getirilen yasaklara tepki göstererek, bu duruma karşı geri adım atmayacaklarını vurguladı. 

 

HEDEP Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu ise, “Gerçeğin ortaya çıkmasından korkuyorlar. Çünkü suç işlediler, zulmettiler. Eşitlik, adalet ve demokrasi mücadelesi verenler asla geri adım atmayacaklar. Bizler kayıplarımızın akıbetini öğrenmek ve faillerinin yargılanmasını talep etmekten vazgeçmiyoruz. Hakikat ortadadır, her gün daha da aydınlanıyor” dedi.

 

FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLER

 

İHD üyesi Esra Saçaklıdır, kaybettirilen kadınların isimleri ve öykülerini tek tek okudu. Faili meçhul cinayete kurban giden ve kaybettirilen kadınların isimleri şöyle sıralandı: Makbule Ökden, Bedriye Gümüş, Ayten Öztürk, Rıdda Yavuz, Sedika Dal, Hamide Şarlı, Hatun Işık, Yeter Işık, Elif Işık, Gülizar Serin ve 3 yaşındaki kızı Dilek Serin, Lütfiye Kaçar, Gülinaz Tatu, Kadriye Tatu, Ayşenur Şimşek, Hatice Şimşek, Şükran Daş, Hatice Atalay, Fahriye Mordeniz, Zozan Eren, Neslihan Uslu, Konca Kuriş, Taybet İnan, Gülistan Doku ve Nagihan Akarsel.” 

 

Açıklama oturma eylemiyle son buldu.

 

ÊLIH 

 

İHD ve kayıp yakınları, Êlih’te de eylemlerinin 608’inci haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde biraraya geldi. “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” pankartının açıldığı eylemde, kayıpların fotoğrafları taşındı. Eyleme çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Bu haftaki eylemde Dêrsim’de 5 Ocak 2020’den bu yana kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Gülistan Doku’nun akıbeti soruldu. 

 

İHD Êlih Şube yöneticilerinden Sümeyye Gültekin Aykut, Doku’nun hikayesini okudu. 

 

Buradaki açıklama da oturma eylemiyle son buldu. 

 

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version