Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İtalya’da kavga gürültü eşliğinde laboratuvarda yetiştirilen et üretimi, satışı ve ithalatı yasaklandı

İtalya'da kavga gürültü eşliğinde laboratuvarda yetiştirilen et üretimi, satışı ve ithalatı yasaklandı


İtalyan siyasi yelpazesinin sağ ucundaki İtalya’nın Kardeşleri Partisi’nin (FdI) liderliğinde, Giorgia Meloni’nin başbakanlığındaki hükümet, yapay et üretimi, satışı ve ithalatını yasaklayan yasayı parlamentodan geçirdi.

Meloni hükümetinin “İtalyan geleneğinin savunulması” diye nitelediği yasağın çıkarılmasına önemli rol oynayan Tarım Bakanı Francesco Lollobrigida, “İtalya, dünyanın sentetik gıdanın sosyal ve ekonomik risklerinden azade ilk ülkesi oldu” dedi.

Lollobrigida, “Binlerce yıldır keyfini sürdüğümüz gıda, toprak ve insan emeği arasındaki ilişkiyi sürdürerek gıdamızı ve beslenme sistemimizi koruyoruz. İşçilerimizi, tarımsal girişimcilerimizi ve iyi beslenme hakkına sahip vatandaşlarımızı korumak zorundayız” diye konuştu.

ÇİFTÇİ LOBİSİYLE VEKİLLER ARASINDA ARBEDE

Yasağın çıkmasını talep edip gösteriler düzenleyen çiftçilerin lobi örgütü Coldiretti’nin başkanı Ettore Prandini, bir noktada muhalefetteki liberal parti Daha Fazla Avrupa’nın iki milletvekiliyle arbede yaşadı.

Prandini, laboratuvarda yetiştirilen et yasağına, “bilim karşıtı” ve “İtalyan karşıtı” diye kınayan pankartlarla karşı çıkan liberal vekillere “suçlular” diye çattı.

Milletvekili Benedetto Della Vedova da çiftçi örgütü liderine “holigan” diyerek karşılık verdi. Della Vedova, “Coldiretti başkanının bir milletvekiline saldırabileceğine inanması, yıkıcı bir faaliyet” diyerek Prandini’yi polise ihbar edeceğini söyledi.

Olay videolarında göğsünden itildiği görülen Della Vedova herhangi bir yara almadı.

Merkez partilerin vekilleri, çiftçi lobisini özür dilemeye çağırdı. Parlamentonun alt kanadı Meclis Başkanı Lorenzo Fontana, “fikir farklılıklarının asla şiddet biçimlerine dönüşmemesi gerektiğini” telkin etti.

Daha önce üst kanat Senato’dan geçen yasak, hararetin yükselmesine rağmen, Meclis’ten de 53’e karşı 159 oyla onay aldı.

YASADA NE VAR?

Yasa, hücre kültürlerinden veya omurgalı hayvanlardan elde edilen dokulardan üretilen gıda ve yemlerin kullanımı, satışı, ithalatı ve ihracatının yasaklanmasını içeriyor.

PARA CEZASI VE KAPATMA

Bu kuralları ihlal eden fabrikalar 150 bin euroya (162 bin 700 dolar) varan para cezaları ve kapatılma riskiyle karşı karşıya kalabilir; fabrika sahipleri de 3 yıla kadar kamu finansmanı alma haklarını kaybedebilir.

AB’DE YAPAY ET SATIŞI YOK

Ancak muhalefet partileri, sağcı hükümetin çıkardığı yasayı, laboratuvarda yetiştirilen yiyeceklerin henüz Avrupa Birliği’nde (AB) mevcut olmaması nedeniyle tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçi lobilerini memnun etme çabası olarak görüyor.

YASAĞA KARŞI ÇIKANLAR NE DİYOR?

Yasağa karşı olanlar, hayvan yetiştirmeden et üretmenin sera gazı emisyonlarını sınırlayacağı ve kesim içermeyen ürün yemeyi tercih eden tüketicilere seçenek sunacağı görüşünde.

Hükümete, AB’nin piyasaya laboratuvarda yetiştirilen gıda sunmaya karar vermesi durumunda, İtalya’nın tek taraflı yasağının AB ortak pazar kurallarını ihlal edeceği uyarısı da yapılıyor.

Her halükarda yapay et bugüne dek yalnızca Singapur ve ABD’de insan tüketimi için onaylandığından, İtalya’daki yasanın şimdilik pek etkisi olmayacak. (BBC, REUTERS, DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version