Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İstanbul’dan küçük şehirlere göç hız kazandı


(Serbest Görüş) – Kira fiyatlarındaki tırmanış İstanbul’da yaşamı giderek zorlaştırıyor. Birçok vatandaş ekonomik nedenler ve deprem korkusu nedeniyle ‘Bursa, Konya, Kayseri, İzmir ve Sivas başta olmak üzere küçük kentlere göç etmeye başladı.

Eskiden İstanbul, Anadolu’nun dört bir yanından göç alıyordu. Son dönemde durum tersine döndü. euronews.com sitesinde yer alan habere göre; İstanbul’dan milyonlarca kişi farklı kentlere göç etti.

İSTANBUL’DAN KAÇIŞIN NEDENİ

Resmi verilere göre son 5 yılda 2,2 milyon kişi İstanbul’dan diğer şehirlere göç etti. En büyük göç sebeplerinden birisi “daha iyi konut ve yaşam koşulları”. İstanbul’daki Suriyeli ve diğer yabancı uyruklu sayısı da arttı.

Resmi verilere göre son 5 yılda 2,2 milyon kişi İstanbul’dan diğer şehirlere göç etti. En büyük göç sebeplerinden birisi ‘daha iyi konut ve yaşam koşulları’ oldu.

Enflasyonun son 20 yıldaki en yüksek seviyeye ulaşmasıyla birlikte geçim sıkıntısı had safhaya ulaştı. Kira fiyatlarının en çok arttığı şehirlerin başında da İstanbul geliyor. Şehirdeki ikamet eden yabancı uyruklu kişi sayısı da hızla artıyor. Ekim başı itibariyle 576 bin yabancı ikamet izni ile İstanbul’da yaşıyor. Diğer taraftan İstanbul hala göç almaya devam ediyor; ancak giden sayısı gelenlerden daha fazla.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri İstanbul’un aldığı ve verdiği göç sayısını sebepleriyle birlikte gösteriyor. Buna göre 2018-2022 yıllarını kapsayan son 5 yılda 2 milyon 182 bin kişi İstanbul’dan göç etti. 2018’de bu sayı 596 bin idi. 2019’da 378 bine düşen İstanbul’un verdiği göç sayısı tekrar kademeli artışa geçerek 2022’de 418 bini aştı.

 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version