Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail’in Şifa Hastanesi ‘kanıtları’ Batı basınını ikna edemedi

İsrail'in Şifa Hastanesi 'kanıtları' Batı basınını ikna edemedi

İsrail, yaralı esirlerin Şifa Hastanesi’ne taşındığı anları gösterdiğini iddia ettiği görüntüleri paylaştı

İsrail, Gazze’nin en büyük sağlık kuruluşu olan Şifa Hastanesi’ne içeride binlerce sivilin bulunduğu sırada düzenlediği baskına karşı eleştirileri bertaraf etmeye çalışıyor. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari dün akşam basın toplantısı yaparak, Hamas’ın rehin aldığı bazı kişilerin hastaneye getirilişine ve hastane yakınlarındaki bir tünele ait olduğu ileri sürülen görüntüleri paylaştı. Batı basınının “Hamas’ın hastanede komuta merkezi olduğu iddiasını kanıtlamıyor” yorumu yaptığı görüntülere Hamas’tan da yalanlama geldi.

İsrail ordusunun paylaştığı görüntülerde, Hamas’ın başını çektiği Filistinli direniş örgütlerinin 7 Ekim saldırısının devam ettiği sırada iki kişinin Şifa Hastanesi’ne getirildiği belirtiliyor. Nepalli ve Taylandlı oldukları belirtilen rehinelerden biri, sedyede kolundan yaralı şekilde hastaneye getiriliyor.

İsrail’in paylaştığı bir başka görüntüde de, Şifa Hastanesi kompleksini çevreleyen duvarın dibinde, tünel olduğu iddia edilen bir çukura yer verildi. Söz konusu çukurun, Hamas tarafından kullanılan bir tünel olduğu iddia edildi. Açıklamada, patlayıcılara dayanıklı beton duvarları bulunan tünelin 10 metre derinliğinde ve 55 metre uzunluğunda olduğu, ucunda da bir kapının yer aldığı savunuldu.

hastane33.jpg

CNN International ise bu paylaşımların İsrail’in hastane ile ilgili iddialarına bugüne dek “en somut” kanıtı oluşturmakla beraber, “aşağıdaki tünellerde Hamas’ın komuta merkezi var” iddiasının kanıtlanamadığını yazdı.

İsrail ordusu, geçen hafta cesedi Şifa Hastanesi’nin yakınlarında bulunan asker Noa Marciano’nun da burada öldürüldüğünü ileri sürdü. Hagari, askerin önce hastane yakınlarında gizli bir daireye götürüldüğünü, sonrasında ise hastanede bir Hamas savaşçısı tarafından öldürüldüğünü iddia etti. İsrail ordu sözcüsü bu iddiasının “somut istihbarata dayandığını” ileri sürse de, kanıtlarını basınla paylaşmadı. Hamas, Marciano’nun önce canlı, sonra ölü göründüğü bir videosunu yayınlamış ve askerin 9 Kasım’daki İsrail hava saldırısında öldürüldüğünü duyurmuştu.

Gazze’de Hamas’a bağlı hükümetin Sağlık Bakanı Münir el Burş ise tünel iddiasını yalanladı. Burş, İsrail’in açıklamalarını “safi yalan” olarak niteledi; “Sekiz gündür hastanedeler ve hiçbir şey bulamadılar” dedi. Hamas, yaralı rehinelerin tedavi için hastaneye getirildiğini de daha önce açıklamıştı.

PREMATÜRE BEBEKLER TAHLİYE EDİLDİ

İsrail ordusu, prematüre bebekler dahil yüzlerce hastanın tedavi gördüğü, çatışmalardan kaçan binlerce sivilin de güvenli olduğu düşüncesiyle sığındığı Şifa Hastanesi’ni önceki hafta cuma günü kuşatmıştı. Hastanede yakıt sıkıntısı nedeniyle elektik kesilmesi sonucu sağlık hizmetleri durdurulmuştu. Onlarca kişinin toplu mezarlara gömülmesinin, gıda ve su krizinin başgöstermesinin ardından, cumartesi günü hastanedeki sivillerin tahliyesine izin verilmişti. 31 prematüre bebek de dün, Refah’ta hastanelere yerleştirilmişti. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version