Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail tankları Gazze’yi ablukaya aldı: El Şifa Hastanesi’nin avluları bombalandı. BM: “Gazze yeryüzündeki cehennem”

İsrail tankları Gazze’yi ablukaya aldı: El Şifa Hastanesi’nin avluları bombalandı. BM: “Gazze yeryüzündeki cehennem”


Gazze Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref el Kudra, İsrail’in Perşembe gecesinden bu yana El Şifa Hastanesi binalarını beş kez bombaladığını söyledi. Küvözdeki 45 bebekten, yoğun bakımdaki 52 çocuktan, yüzlerce yaralı ve hastadan, onbinlerce yerinden edilmiş insandan bahsediyoruz” dedi.

Filistin Sağlık Bakanı Mai el-Kaila, İsrail’in Ekim ayının başındaki askeri saldırısının başlamasından bu yana Gazze’deki 18 hastanenin faaliyetlerini durdurduğunu söyledi.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın İsrail’in hastanenin avlusuna düzenlediği saldırıyla ilgili açıklamasına ilişkin bir soruya yanıt veren üzerine DSÖ sözcüsü Margaret Harris, “El Şifa’yla ilişkin spesifik ayrantıları bilmiyorum ama bombardıman altında olduklarını biliyoruz” dedi.

Harris’e, cevabının detaylandırılmasına yönelik bir soruya, sahadaki meslektaşlarından aldığı bilgilere göre bölgede “yoğun şiddet” olduğunu söyleyerek cevap verdi.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) sözcüsü Jens Laerke, İsrail’in abluka ve hava saldırılarını yoğunlaştırması nedeniyle Gazze’nin kuzeyindeki yaşamı “yeryüzündeki cehennem” olarak nitelendirdi. Laerke, bir aydan fazla süredir Gazze’nin kuzeyine hiçbir yardımın ulaşmadığının altını çizdi.

Bugün erken saatlerde Hamas, İsrail’in hastane yerleşkesini vurduğunu ve 13 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail tanklarının el-Rantisi Hastanesi, el-Nasır Hastanesi ve devlet göz ve akıl sağlığı hastaneleri olmak üzere dört hastaneyi her yönden kuşattığını söylüyor.

Geçtiğimiz birkaç saat içinde kuzeydeki Endonezya Hastanesi de kuşatma altına alındı. Söz konusu bölgede birçok okul ve konut da bulunuyor.

İsrail ordusu, tanklar ve zırhlı araçlar kullanarak hastanelerin etrafındaki yaklaşık 100 metrelik ablukaya aldı. Söz konusu hastanelerde binlerce yaralı ve yerinden edilmiş Gazzeliler barınıyor.

El-Rantisi Hastanesi ve Nasır Hastanesi’de barınan kişiler, İsrail ordusuna zarar görmeden hastanelerden çıkmalarını sağlamaları talebinde bulundu.

İsrail ordusu, hastanelere yönelik tahliye emri verse de, içerideki Filistinliler Kızılhaç gibi uluslararası kuruluşların güvenceleri olmadan insanlar bu riski almak istemiyor.

Bakanlık, binlerce hastanın, sağlık personelinin ve yerinden edilmiş kişinin su ve yiyecek olmadan hastanelerde mahsur kaldığını doğruladı.

Nasır ve el-Rantisi hastanelerinden Gazze’deki Selahaddin Caddesi’nin doğusuna uzanan rota her gün defalarca hava saldırısına maruz kalıyor.

El Şifa Hastanesi’nde cerrah olarak görev yapan Dr. Ahmed Mohallalati, Al Jazeera’ye Gazze’nin hastane önündeki saldırıların dün geceden bu yana durmadığını söyledi.

İsrail ordusunun insanların güvenlik için güneye gitmesi çağrısının da “büyük bir yalan” olduğunu söyleyen Mohallalati, İsrail ordusunun El Şifa’yı defalarca hedef almasının, birçok hastanın “tedavi veya ameliyat olmadan hastaneden ayrılmasına” yol açtığının da altını çizdi.

“Güneye ulaşmanın en güvenli yollarından biri olduğunu söyledikleri Selahaddin Caddesi cesetlerle dolu, orada insanları uzun mesafeleri yürümek zorunda bırakıyorlar.”

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı bazı rakamlar şöyle:

Gazze’deki 35 hastaneden en az 18’i hizmet dışı.

72 birinci basamak sağlık kuruluşundan en az 51’i kapalı.

Gazze’deki sağlık kuruluşlarına 270’den fazla saldırı düzenlendi.

En az 57 ambulans hasar gördü; 45’i kullanılamaz hale geldi.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 4 bin 412’si çocuk olmak üzere 10 bin 812 Filistinli hayatını kaybetti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Cuma günü yaptığı açıklamada, Filistin Yönetiminin Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze’ye yönelik kapsamlı bir siyasi çözümün parçası olarak Gazze Şeridi’nde sorumluluk üstlenmeye hazır olduğunu söyledi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version