Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail ile uluslararası haber ajansları arasında ‘7 Ekim’i önceden biliyordunuz’ krizi

İsrail ile uluslararası haber ajansları arasında '7 Ekim'i önceden biliyordunuz' krizi


– Uluslararası medyada ‘İsrail karşıtı önyargıyı kırmayı’ hedeflediğini iddia eden bir kuruluşun AP ve Reuters ajansları hakkındaki “7 Ekim saldırılarını önceden biliyorlardı” iması kriz çıkardı. AP ve Reuters iddiayı yalanlarken, İsrail hükümeti iki haber ajansını hedef göstermeyi tercih etti.

Söz konusu tartışma, İsrail karşıtı haberleri ifşa ettiğini savunan, geçmişte ünlü İngiliz gazeteci Robert Fisk ile de polemik yaşamış olan ABD ve batı Kudüs merkezli ‘HonestReporting‘ sitesi tarafından başlatıldı. Site, “Sınır Tanımayan fotoğrafçılar: AP ve Reuters’ın Hamas mezalimlerine dair haberleri etik sorular doğuruyor” başlıklı bir haber yayımladı.

GAZETECİLERE ‘SABAHIN İLK SAATLERİNDE NE İŞLERİ VARDI?’ SUÇLAMASI

Haberde, “7 Ekim günü, İsrail’in güneyi boyunca düzenledikleri ölümcül saldırılar sırasında işledikleri savaş suçlarını belgeleyen tek kişiler Hamas teröristleri değildi” denilerek, “Suçlarının bazıları, Associated Press ve Reuters haber ajansları için çalışan Gazze merkezli fotomuhabirler tarafından da kaydedildi; ki onların, sınır ihlali yapılan bölgelerde sabahın erken saatlerinde bulunmaları ciddi etik sorular yaratıyor” iddiasında bulunuldu.

‘AP VE REUTERS ONAY VERMİŞ MİYDİ?’

Haberde, “Normalde sakin bir cumartesi sabahı olması gereken bir günde, o kadar erken saatte ne yapıyorlardı? Hamas’la koordinasyon içindeler miydi? Onların fotoğraflarını yayımlayan saygın haber kuruluşları düşman topraklarında, sızan teröristlerle birlikte bulunmalarına onay vermiş miydi? CNN ve New York Times gibi başka medya kuruluşları için de freelance (serbest) çalışan bu fotomuhabirleri bu kuruluşlara bilgi vermiş miydi?” gibi İsrail yanlısı sorular da yöneltildi.

NETANYAHU VE GANTZ HEDEF GÖSTERDİ

Haberin yayımlanmasının ardından İsrail Cumhurbaşkanı Benyamin Netanyahu’nun ofisinden AP ve Reuters’a birer mektup gönderilerek “Bu gazeteciler insanlığa karşı suçlara ortak oldular, eylemleri profesyonel etiğe aykırıydı” iddiasında bulunuldu. İsrail’in Savunma Bakanı Benny Gantz ise daha da ileri giderek, “Katliamdan haberi olduğu ortaya çıkan ve buna rağmen çocuklar katledilirken kenarda durup izlemeyi tercih eden gazetecilerin teröristlerden bir farkı yok ve bu çerçevede muamele görmeliler” dedi.

REUTERS: KATEGORİK OLARAK REDDEDİYORUZ

Gazze’deki serbest fotomuhabirlerinin İsrail tarafından hedef gösterilmesi, Reuters ve AP tarafından tepkiyle karşılandı. Reuters ajansı, “Saldırıdan daha önceden haberdar olduğumuz veya 7 Ekim günü Hamas’a gazeteciler iliştirdiğimiz iddiasını kategorik olarak reddediyoruz” açıklaması yaptı. İngiliz haber ajansı, söz konusu fotoğrafları aldığı Gazze merkezli iki serbest fotomuhabiri ile daha önceden ilişkisi olmadığını belirterek araya “mesafe koymaya” da çalıştı. Ajans bununla birlikte, bu kişilerin gönderdiği fotoğrafların Hamas’ın İsrail’in güneyine ilk roketi fırlatmasından iki saat, savaşçıların sınırı geçmesinden de 45 dakikadan uzun süre sonra çekildiğini vurguladı.

AP: GÖREVİMİZ OLAY NEREDE VE NE OLURSA OLSUN, BİLGİ TOPLAMAK

Amerikan ajansı AP de “Associated Press’in 7 Ekim saldırılarından daha önceden haberi yoktu. AP’nin rolü, her nerede yaşanırlarsa yaşansın, dünya çapındaki flaş haberler hakkında ve bu olayların korkunç olduğu, kitlesel ölümlere yol açtığı durumlarda da, bilgi toplamaktır. AP, Gazze dahil dünya çapında serbest çalışanların çektiği fotoğrafları kullanır” açıklaması yaptı.

İSRAİL, BBC’Yİ DE HEDEF GÖSTERMİŞTİ

Bu, İsrail’in 7 Ekim saldırıları sonrasında Bat medyası ile girdiği ilk polemik değil. İngiliz özerk yayın kuruluşu BBC’nin Hamas için “terör örgütü” tanımını kullanmayı reddetmesi de İsrail yönetiminin tepkisini çekmiş, bu konu İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın Tel Aviv’e dayanışma ziyaretinde bile gündeme gelmişti.

7 EKİM’DEN BERİ ÖLEN 39 GAZETECİNİN 34’Ü FİLİSTİNLİ

Öte yandan, Gazetecileri Koruma Komitesi’e göre savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana öldürülen gazetecilerin sayısı, 34’ü Filistinli, dördü İsrailli ve biri Lübnanlı olmak üzere 39’a yükseldi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version