İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda büyük kısmı sivil 11 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Gazetecileri Koruma Komitesi’nin doğrulattığı resmi rakamlara göre, hayatını kaybedenler arasında 39 da gazeteci bulunuyor.
Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden büyük kısmı sivil 11 binden fazla kişi arasında 39 da gazetecinin bulunduğunu açıkladı.
İsrail-Gazze savaşı, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e karşı benzeri görülmemiş bir saldırı başlatması ve İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne saldırılar düzenleyerek militan Filistinli gruba savaş ilan etmesinden bu yana gazetecilere ağır bir darbe vurdu. CPJ, 1992 yılında veri toplamaya başladığından bu yana gazeteciler için en ölümcül aya yol açan savaşta öldürülen, yaralanan veya kaybolan gazeteci ve medya çalışanlarıyla ilgili tüm raporları araştırıyor.
CPJ’nin 8 Kasım itibariyle yaptığı ilk incelemelere göre savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana öldürülen 11 bin kişi arasında en az 39 gazeteci ve medya çalışanı bulunuyor. Gazze ve Batı Şeria’da 10 binden fazla Filistinli, İsrail’de ise bin 400 kişi hayatını kaybetti.
GAZETECİLER İÇİN EN ÖLÜMCÜL SAVAŞ
Reuters’in 27 Ekim tarihli haberine göre, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Reuters ve Agence France Press haber ajanslarına, Gazze Şeridi’nde görev yapan gazetecilerinin İsrail saldırılarına hedef olmayacağına dair güvence talep etmeleri üzerine, bu gazetecilerin güvenliğini garanti edemeyeceğini söyledi.
Gazze’deki gazeteciler, İsrail’in Gazze şehrine yönelik kara saldırısı, yıkıcı İsrail hava saldırıları, kesintiye uğrayan iletişim ve kapsamlı elektrik kesintileri karşısında çatışmayı haberleştirmeye çalıştıkları için özellikle yüksek risklerle karşı karşıya.
8 Kasım itibariyle:39 gazeteci ve medya çalışanının öldüğü doğrulandı: 34 Filistinli, 4 İsrailli ve 1 Lübnanlı.8 gazetecinin yaralandığı bildirildi.3 gazetecinin kayıp olduğu bildirildi.9 gazetecinin tutuklandığı bildirildi.
CPJ ayrıca başka gazetecilerin öldürüldüğüne, kaybolduğuna, gözaltına alındığına, yaralandığına veya tehdit edildiğine ve medya ofisleri ile gazetecilerin evlerine zarar verildiğine dair doğrulanmamış çok sayıda haberi de araştırıyor.
“CPJ Orta Doğu ve Kuzey Afrika Program Koordinatörü Sherif Mansour, “CPJ gazetecilerin kriz zamanlarında önemli işler yapan siviller olduğunu ve savaşan taraflarca hedef alınmaması gerektiğini vurguluyor. “Bölgenin dört bir yanındaki gazeteciler bu yürek parçalayıcı çatışmayı haberleştirmek için büyük fedakârlıklarda bulunuyor. Özellikle Gazze’dekiler, eşi benzeri görülmemiş bir bedel ödediler ve ödemeye devam ediyorlar ve katlanarak artan tehditlerle karşı karşıyalar. Birçoğu meslektaşlarını, ailelerini ve medya tesislerini kaybetti ve güvenli bir sığınak ya da çıkış olmadığı halde güvenlik arayışıyla kaçtı.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***