Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Iraklı bakan, Türkiye’ye petrol ihracatı için Erbil’den tarih verdi

Iraklı bakan, Türkiye'ye petrol ihracatı için Erbil'den tarih verdi


Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Türkiye’nin Bağdat’ı baypas ederek petrol ticareti yaptığı gerekçesiyle patlak veren kriz aşılıyor. IKBY’nin başkenti Erbil’i ziyaret eden Irak Petrol Bakanı Hayan Abdulgani, bölgede üretimin üç gün içinde başlayacağını umduğunu ve Türkiye ile de mutabakata vardıklarını duyurdu.

Erbil ziyaretine başlarken gazetecilere konuşan Abdulgani, IKBY hükümeti ve yabancı petrol şirketleri ile yapacağı görüşmelerde, bölgedeki petrol sahalarında üretimin üç gün içinde başlayabilmesi için bir anlaşmaya varmayı umduğunu söyledi.

Abdulgani, Bağdat ile Ankara’nın da Irak-Türkiye petrol boru hattı üzerinden IKBY petrolünün yeniden ihraç edilmesi için mutabakata vardığını da söyledi. Irak Petrol Bakanı, Türkiye’ye yeniden petrol ihracatı için önce IKBY’de faaliyet gösteren şirketler ve Erbil’le anlaşma imzalanacağını, sonrasında da mutabakat sağladıkları Türkiye ile bir anlaşma yapacaklarını söyledi.

Petrol gelirleri, Erbil ile Bağdat yönetimleri arasındaki en büyük anlaşmazlık konularından biri. Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası, 2014-2018 arasında Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Bağdat’ın onayı alınmadan petrol ihraç ettiği Türkiye’yi yaklaşık 1,5 milyar dolar tazminata mahkum etmişti. Mart ayındaki bu kararın ardından petrol akışı durdurulmuştu. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version