Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Interpol’den ‘Beni Teşhis Et’ Operasyonu: ‘Çiçek Dövmeli Kadın’ 31 sene sonra teşhis edildi

Interpol'den 'Beni Teşhis Et' Operasyonu: 'Çiçek Dövmeli Kadın' 31 sene sonra teşhis edildi

– Uluslararası polis teşkilatı Interpol’ün, Avrupa’da ölü bulunan ve kimlikleri teşhis edilemeyen 22 kadın için başlattığı “Beni Teşhis Et Operasyonu” (Operation Identify Me) sayesinde bir cesedin kimliği 31 yıl sonra ortaya çıktı. Haziran 1992’de Belçika’da ölü bulunan bir kadının, İngiltere vatandaşı Rita Roberts olduğu 31 yıl sonra anlaşıldı.

Roberts’ı çiçek dövmesinden tanıyan ailesi, ölümünün kesinleşmesine rağmen kızlarına ne olduğunu öğrenmiş olmanın kendilerini rahatlattığını söyledi.

AYRINTILAR İNTERNETTE YAYINLANDI

Interpol’ün mayıs ayında başlattığı projede, geçmiş yıllarda çeşitli Avrupa ülkelerinde ölü bulunan ve kimlikleri bilinmeyen kadınlarla ilgili ayrıntılar kamuoyuna açıklamıştı. Kurum, normalde dünya çapındaki polis teşkilatları ile iç yazışmalarında paylaştığı bu ayrıntıları ilk kez “siyah bülten” adıyla internet sitesinde yayınladı. Sitede, cesetlerin dövme, tahmini yaş, boy, kilo gibi ayırt edici özellikleri anlatılıyor, üzerlerinde bulunan giysi ve eşyalar hakkında bilgi veriliyordu.

Roberts’ın ailesi de, ilgili haberin BBC’de yayımlaması sonrasında kızlarını dövmesinden tanıdı…

O dönem 31 yaşında olan Roberts, Şubat 1992’de memleketi Cardiff’ten Belçika kenti Antwerp’e seyahat etmişti. Ailesiyle de en son Mayıs 1992’de, bir kartpostal aracılığıyla temas kurmuştu. Ancak haziran ayında, şiddete maruz bırakıldığı anlaşılan bir şekilde, bir nehrin kıyısında ölü bulunmuştu. Fakat kimliği teşhis edilemediği için ailesinin bugüne dek bundan haberi yoktu.

22 CiNAYET HAKKINDA 1250 İPUCU TOPLANDI

Interpol Başkanı Stephen Kavanagh, konuyla ilgili basın toplantısında Roberts’ın ailesinden bir kişinin internet sitesinde paylaşılan yeşil yapraklı siyah çiçek dövmesini ve altındaki ‘R’Nick’ yazısını tanıdığını anlattı. Buna göre, aile üyeleri sonrasında Belçika’ya giderek Roberts’ı resmen teşhis etti.

Belçikalı yetkililer Rita Roberts’ın ölümü hakkında bilgi sahibi olacak herkese kendileriyle temas kurma çağrısında bulundu. Interpol açıklamasında ise ‘Beni Teşhis Et Operasyonu’ kapsamında ayrıntıları açıklanan 22 kadın cinayeti hakkında 1250 ayrı ipucunun kendilerine ulaştırıldığı belirtildi.

‘MİNNETTARIZ’

‘Beni Teşhis Et Operasyonu’, 1999 yılında Amsterdam’ın dışındaki bir nehirde bulunan kadın cesedinin kimliğinin teşhis edilmesine çalışan Hollanda polisinin girişimiyle başlatılmıştı. Proje kapsamında, Hollanda, Belçika ve Almanya’da bulunan cesetlerin kimlikleri araştırılıyor. Kavanagh da basın toplantısında, “Bu kadınların hepsi birer bireydi. Aileleri, arkadaşları, partnerleri, arzuları vardı. Ve hepsi korkunç koşullar altında zarar gördü” dedi.

Roberts’ın ailesi adına yapılan açıklamada ise “Tutkulu, sevgi dolu ve özgür ruhlu kız kardeşimiz bizden zalimce alındı. Aldığımız haberi özümsememiz zor olsa da, Rita’ya ne olduğunun ortaya çıkarılmış olmasına minnettarız” denildi. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version