Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İHD: Hasta tutuklu Celalettin Can derhal tahliye edilmeli


ANKARA – İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, doktorlar tarafından “Kalbin zorlandığı için acilen ameliyat olman gerekiyor” denilen hasta tutuklu Celalettin Can’ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için eylemlerinin 479’uncu haftasında bir kez daha bir araya geldi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube önünde yapılan açıklamada, “Tedavi Haktır Engellenemez, Hasta Mahpuslar Serbest bırakılsın” pankartı açıldı.

 

Açıklamada konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, Marmara 5 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan hasta tutuklu aynı zamanda 78’liler Derneği Sözcüsü Celalettin Can’ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

 

‘HUKUKSUZ BİR ŞEKİLDE TUTUKLANDI’

 

Çevirmen, Can’ın Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışma amacıyla yaptığı bir günlük yayın yönetmenliğinin gerekçe gösterilerek, 1 yıl 3 ay hapis cezasına çaptırıldığını söyleyerek, “En fazla 5 gün cezaevinde yatacağı söylenen Can, Metris Kapalı Hapishanesi’ne götürüldü. Metris’ten de Marmara 5 No’lu L Tipi Cezaevi’ne sevk edildiği süreçte kendisine su dahi verilmedi” dedi.

 

 ‘BİRÇOK KRONİK RAHATSIZLIĞI VAR’

 

Can’ın birçok kronik rahatsızlığının bulunduğunu da belirten Çevirmen, “Can 2018 yılında prostat kanseri teşhisi konulmuş ve bu hastalık ile ilgili tedavi süreçleri geçirmiştir. 2013 yılında mide kanaması meydana gelmiştir. En önemli hastalıklarından biri de kalp rahatsızlığıdır. Can 2011 yılında kalp ameliyatı olmuştur. Nefes darlığı, bronşit ve tansiyon gibi hastalıkları da bulunmaktadır. Bu hastalıktan dolayı sürekli ilaç kullanmak ve sürekli olarak doktor kontrolü altından bulunmak zorundadır. Hastaneye gittiğinde doktor tarafından ‘acilen ameliyat olman gerekiyor, kalbin zorlanıyor, yaşamsal risk altındasın’ denilmiştir. Bu konuda doktor tarafından rapor yazılmış ve iki kez Adli Tıp Kurumuna sevk edilmiştir. Adli Tıp Kurumuna sevk edildiğinde, sabah 06.00’dan, akşam 18.00’a insanlık dışı koşullarda tutularak ne yiyecek ne de su verilmiştir” dedi.

 

BAŞINI RANZAYA VURDU

 

Çevirmen, Can’ın ayrıca uyku apnesi hastası olduğundan dolayı CPAP cihazı kullandığını, cezaevinde bu cihazın kendisine verilmediğini söyledi. Çevirmen Can’ın 29 Eylül günü rahatsızlandığını da söyleyerek, “Koğuşta rahatsızlanıyor, başı dönüyor ve ranzaya başını vurarak yere düşüyor. Gece olduğu için ambulans çağırmak istememiş ancak sabah kalktığında göğüs ve kolunda ağrı ve uyuşma hissettiğinden Marmara Hapishane kampüsündeki hastaneye kaldırılıyor. Oraya götürülürken elleri kelepçelenmiştir. Tetkikler yapılırken doktorların paniklediğini, sorduğu sorulara da cevap verilmediğini aktarmıştır. Kampüs hastanesinde elektro çekilip, serum takılmış ve 3 saat müşahede altında tutulmuştur” diye konuştu.

 

‘CAN DERHAL SERBEST BIRAKILSIN’

 

Can’ın derhal serbest bırakılması gerektiğini söyleyen Çevirmen, “Denetimli serbestlik hakkı olmasına rağmen bu hakkı kullandırılmayan ve cezaevinin olumsuz koşullarından dolayı da sağlık durumu gittikçe ağırlaşan Celalettin Can’ın bir an önce tahliye edilmesini talep ediyoruz. Mahpusların yaşamış olduğu tüm sorunlar, kalıcı bir şekilde çözülünceye kadar taleplerimizi dile getirmeye ve kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version