Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

HOLLANDA | Seçim tarihi yaklaştı, tartışmalar alevlendi; ekonomi ve mülteci sorunu belirleyici olacak

HOLLANDA | Seçim tarihi yaklaştı, tartışmalar alevlendi; ekonomi ve mülteci sorunu belirleyici olacak


BASRİ DOĞAN | AMSTERDAM, TR724

Hollanda’da genel milletvekili seçimlerine ik hafta gibi kısa bir süre kaldı. Sandık yaklaştıkça siyasi parti liderlerinin söylemleri de sertleşiyor. Liderler Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract), Dilan Yesilgöz (Liberal Parti VVD) ve Frans Timmermans’ın (İşçi ve Yeşil Sol Parti PvdA-GL), RTL’de katıldıkları seçim yayınında tansiyon yükseldi. Özellikle siyasi partiler arasında ekonomi güvencesi ve mülteci sorunu gibi konulardaki farklar açıkça ortaya çıktı.

Dilan Yeşilgöz, Pieter Omtzigt ve Frans Timmermans, eteklerindeki taşları ortaya döktüler. Timmermans’ın milyonerlerin vergilendirilmesini ve daha yüksek şirket vergilerini savundu. Bunun daha yüksek asgari ücreti finanse etmek için kullanabileceğini açıkladı. Yesil Sol ve İşçi Partisi Lideri (GL-PvdA) lideri Timmermans, Hollanda’daki en zenginlerin ‘fedakarlık’ yapması gerektiğini belirtti.

‘FEDAKARLIK’ ÇAĞRILARI ÇÖZÜM DEĞİL

Liberal Parti (VVD) lideri Dilan Yeşilgöz ise bu konuda farklı düşünüyor. Yeşilgöz, zenginlerin fedakarlık yapması teklifinin, yoksullukla mücadele etmenin bir yolu olmadığını anlattı. Ona göre, yüksek gelire sahip insanlar ve şirketler son yıllarda zaten ekonomiye katkıda bulunmuşlardı. Yeşilgöz’e göre bu tür ‘fedakarlık’ çıkışları insanları birbirine karşı körüklüyor. Yeşilgöz, “Sanki bu şekilde bir çocuğu bile yoksulluktan kurtarırsınız gibi söylemler gerçekçi bir söylemler değil.“ ifadelerini kullandı.

TIMMERMANS: BOŞ KONUŞMA 

Dilan Yesilgöz, Timmermans’ın planlarının ekonomiyi ‘tıkamasından’ korkuyor. Yeşilgöz’ün geçmişteki seçimlerde İşçi Partisi’nin PvdA’nın şirketleri 40 milyar Euro’nun üzerinde vergilendirmek istediğini hatırlatması üzerine Timmermans sert tepki gösterdi ve “Boş konuşma.” dedi. Pieter Omtzigt, bu konuda daha çok Liberal Parti VVD’ye katıldığını söyledi. “Tehditkar vergi artışlarına evimde hissetmiyorum.” ifadelerini kullandı.

MÜLTECİ KONUSU 

Mülteci sorunu da Hollanda seçimlerinde önemli parametlerden. Yılda ortalama 70 bin iltica başvurusu oluyor. Omtzigt’in bu rakamın 50 binle sınırlanması gerektiğini düşünüyor. Ancak diğer liderler Omtigt ile aynı fikirde değil. Yesilgöz, ‘önlem olmadan bir sayı vermenin ucuz siyaset’ olduğunu söylüyor. Yeşilgöz, ‘sınırlama’ seçeneğini düşünüyor ancak bunun tek başına çözüm olmayacağını anlatıyor. Timmermans ise mülteci sayısını 50 binle sınırlamanın ‘kötü bir fikir’ ve bunun ‘yerine getirilemeyecek bir söz’ olduğunu belirtiyor.

AILE BİRLEŞİMİ 

Mültecilerin en büyük sorunlarından biri de ‘aile birleşimi’. Söz konusu süre son dönemde ciddi oranda uzadı. VVD lideri Dilan Yeşilgöz, bu konuda AB’yi ‘somut öneriler’ getirmemekle suçluyor. Sorunların ortada kaldığını, çözüm üretilemeğini söylüyor. Aile birleşimlerinin kısıtlanmasının bir seçenek olduğunu savunuyor. Ancak Timmermans bu konuda tamamen farklı düşünüyor. “Aileleri ayırıyorsunuz.” diyor ve bunun doğru olmadığını anlatıyor. Timmermans’ın sözler üzerine Yesilgöz, “Bu önerilmedi ve Avrupa’dan da kabul edilmez. Ancak bir ülke olarak aile birleşimi koşullarını belirleyebilirsiniz.” ifadelerini kullanıyor.

KOALİSYONLAR

Seçimlerden sonra siyasi manzara nasıl olacağını tahmin etmek zor. Liderler bu konuda şimdilik renk vermiyor ve temkinli açıklamalarla süreci yürütüyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version