Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

HOLLANDA | Koalisyon görüşmeleri başladı; Dilan Yeşilgöz, PVV’ye kapıyı kapattı

HOLLANDA | Koalisyon görüşmeleri başladı; Dilan Yeşilgöz, PVV’ye kapıyı kapattı


BASRİ DOĞAN | AMSTERDAM, TR724

Hollanda’daki erken genel seçimde büyük başarı elde ederek birinci parti olan aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, koalisyon görüşmelerine başladı. Wilders’in partisi 37 sandalyeye sahip. Liberal Parti ( VVD) Lideri Dilan Yeşilgöz ise koalisyona kapıyı kapatarak, Wilders’in kabinesinde yer almayacaklarını açıkladı.

Hollanda Temsilciler Meclisin’de Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, siyasi parti liderleri ile bir araya geldi. Liberal Parti (VVD) Lideri Dilan Yeşilgöz, partisinin son seçimdeki koltuk kaybını gerekçe göstererek Wilders’in kabinesinde yer almayacaklarını söyledi. Yeşilgöz, olası bir merkez sağ azınlık hükümetini destekleme olasılığını düşüneceklerini ifade etti.

Parlamentoda toplam 150 sandalye bulunuyor… 37’si PVV’ye ait. Hükümeti kurmak için ise 76 vekil gerekiyor.

Özgürlük Partisi Lideri Gert Wilders, Liberal Parti VVD’nin kuracakları sağ kabinede yer almak istememelerinden dolayı büyük hayal kırıklığına uğradığını açıkladı. Geert Wilders, daha önce Yeni Sosyal Sözleşme (NSC), Liberal Parti (VVD) ve Çiftçiler Partisi (BBB) ile bir kabinede olmayı istediğini belirtmişti. Ancak şu aşamada bu çok mümkün görünmüyor.

Wilders, Dilan Yeşilgöz’ün koalisyona kapıyı kapatmasını, “Tam bir hayal kırıklığı yaşıyorum. Sağ hükümet için büyük bir fırsat oldu. Fakat arayışlarımız sürecek.” sözleriyle değerlendirdi.

Liberal Parti VVD, Özgürlük Partisi, NSC Partisi ile merkez sağ bir azınlık kabinesi kurması ve bu durumda 75’ten az sandalyeye sahip olması durumunda, dışarıdan kabineye destek vereceği açıklandı.

Yeni Sosyal Sözleşme NSC lideri Pieter Omtzigt, daha önce bir azınlık hükümetini tercih ettiğini ifade etmişti. Yeşilgöz’ün kararını “Olağanüstü!” olarak nitelendiren Omtzigt, “Her halükarda bu durum hükümet kurma sürecini zorlaştırıyor.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version