Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Herkes bunu merak ediyor; Yargıtay’ın suç duyurusu nasıl işleyecek, AYM üyelerini kim yargılayacak?

Anayasa Mahkemesi: Gizli kaydedilmiş ses kaydı delil olamaz


Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin AYM üyeleri hakkında ‘suç duyurusunda’ bulunduğu Can Atalay kararı sonrası sürecin nasıl işleyeceği herkes tarafından merak ediliyor.

Yargıtay’ın ‘hak ihlali’ kararı veren AYM’nin üyeleri hakkındaki suç duyurusu sonrası nasıl bir prosedür işleyecek? AYM üyeleri hakkında soruşturma açılacak mı? Soruşturmayı kim yürütecek? Yargılama nerede yapılacak?

KHK’lı Cumhuriyet Savcısı ve insan hakları hukukçusu Sedat Ünal söz konusu sorulara sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımla cevap verdi. Ünal’ın paylaşımlarına göre somut olayda AYM üyeleri hakkında soruşturma açılması ‘fiilen’ imkansız:

“Can Atalay kararı AYM Genel Kurulunca alınmış olup üye Recai Akyel bu toplantıya iştirak etmemiştir. Karara başkan ve 8 üye olumlu, 5 üye ise karşı oy kullanmışlardır. Buna göre olumlu oy kullanan başkan ve üyeler dışında geriye 6 üye kalmaktadır ve bu üyeler de Genel Kurulu toplayabilme yeterliliğine sahip değildir. Fiili bir imkansızlık durumu vardır. Anayasa Hukuku hocaları için Hukuk Fakültelerinde sorulabilecek güzel bir sınav sorusu ortaya çıkmıştır.”

Sedat Ünal’ın paylaşımının tamamı şöyle:

ANAYASA MAHKEMESİ ÜYELERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Gördüğüm kadarıyla hukukçu arkadaşlarda bile Yargıtay 3. Ceza Dairesinin suç duyurusu nedeniyle Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dava açılıp açılamayacağı merak konusu olmuş durumda. Hatta normal bir savcının dava açıp açamayacağı tartışılıyor. Öncelikle Anayasanın 148/6 maddesi gereğince AYM üyelerini, görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla ancak Anayasa Mahkemesi yargılar.

6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunun 2/1-ı maddesi uyarıca Yüce Divan görevi AYM Genel Kuruluna aittir. Soruşturmayı kim yapabilir? Öncelikle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının AYM üyeleri hakkında görevleriyle ilgili suçlardan dolayı soruşturma yapma yetkisi yoktur. Kendilerine gelen suç duyurusunu AYM’ye göndermek zorundadır. Normal bir savcı zaten soruşturma yapamaz! AYM üyeleri hakkında görevden doğan bir suç nedeniyle adli soruşturma usulü 6216 sayılı yasanın 17. ve İç Tüzüğün 14. maddelerine göre yerine getirilir.

Buna göre Başkan dilerse iddiaların araştırılması için önce bir üyeye ön inceleme yaptırabilir. Hazırlanacak Ön inceleme raporu Başkan tarafından gündeme alınarak Genel Kurulda görüşülür. Hakkında işlem yapılan üye bu konuda Genel Kuruldaki görüşmelere katılamaz. Genel Kurul soruşturma açılmasına karar verildiği takdirde, Genel Kurul, üyeler arasından üç kişiyi gizli oyla Soruşturma Kurulunu oluşturmak üzere seçer.

Soruşturma Kuruluna kıdemli üye başkanlık eder. 6216 sy yasanın 17/4 maddesi uyarınca Soruşturma Kurulu soruşturmayı tamamladıktan sonra kamu davasının açılmasına gerek görmezse kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verir. Kurul, kamu davası açılmasını gerekli görürse düzenleyeceği iddianameyi ve dosyayı görevleriyle ilgili suçlarda Yüce Divan sıfatıyla yargılama yapmak üzere Anayasa Mahkemesine, kişisel suçlarda ise Yargıtay Ceza Genel Kuruluna tevdi olunmak üzere Başkanlığa gönderir.

6216 sayılı yasanın 65. maddesi uyarınca Genel Kurul kararlarını katılanların salt çoğunluğuyla alır. Yine aynı yasanın 21. maddesi uyarınca Genel Kurul, Mahkemenin onbeş üyesinden oluşur. Genel Kurul, Başkanın veya belirleyeceği başkanvekilinin başkanlığında en az on üye ile toplanır.

SONUÇ: Can Atalay kararı AYM Genel Kurulunca alınmış olup üye Recai Akyel bu toplantıya iştirak etmemiştir. Karara başkan ve 8 üye olumlu, 5 üye ise karşı oy kullanmışlardır. Buna göre olumlu oy kullanan başkan ve üyeler dışında geriye 6 üye kalmaktadır ve bu üyeler de Genel Kurulu toplayabilme yeterliliğine sahip değildir. Fiili bir imkansızlık durumu vardır. Anayasa Hukuku hocaları için Hukuk Fakültelerinde sorulabilecek güzel bir sınav sorusu ortaya çıkmıştır. Bilginize…

ANAYASA MAHKEMESİ ÜYELERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Gördüğüm kadarıyla hukukçu arkadaşlarda bile Yargıtay 3. Ceza Dairesinin suç duyurusu nedeniyle Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dava açılıp açılamayacağı merak konusu olmuş durumda.…

— Sedat Ünal (@sdtnl03) November 8, 2023

 

HABER İNCELEME | Yargıtay, Saray’ın ‘onayıyla’ mı AYM’yi hedef gösterdi?

 

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version