Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

HABER ANALİZ | ‘Mülteci’ sorunu Hollanda’da seçim kazandırabilir mi?

HABER ANALİZ | ‘Mülteci’ sorunu Hollanda’da seçim kazandırabilir mi?


BASRİ DOĞAN | AMSTERDAM, TR724

Hollanda’da 22 Kasım’da  erken genel milletvekili seçimleri yapılacak. Seçim çalışmalarında siyasi partilerin seçim programlarında iltica ve göç sorunu öncelikli maddelerin başında yer alıyor. Zira 5 yıl önce 210 bin civarında olan toplam mülteci sayısı bugün 350 bini aşmış durumda. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 47 bin yeni mültecinin geldiği Hollanda’da, Başbakan Mark Rutte’nin bu sayıyı daha da azaltma planı, 543 gündür iş başında olan koalisyon hükümetinin düşmesine neden olmuştu.

Başta iktidar ortağı Liberal Parti (VVD) olmak üzere, kamuoyu yoklamalarında önde görünen Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC), Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi (BBB) olmak üzere birçok siyasi parti, Hollanda’ya yönelik sığınmacı akışının sınırlandırılmasını savunuyor.

Hollanda Genel Parlemento genel secimlerinde özellikle koalisyon oluşturan partiler çok büyük bir düşüş yaşıyor. Mülteci karşıtlığı yapan partilerin yükselişte olduğu görülüyor. Bunun temel sebebi Hollanda‘ya gelen mültecilerin konut açığı sorununda ciddi etken olduğunu düşünmeleri. Gençlerin konut bulmada zorluk çektiğini söylüyorlar.

KONUT KRİZİ TIRMANIYOR

Gelen mülteciler iki yil içersinde sosyal konuta sahip oluyorlardı ancak yukarıda aktarılan sebepten dolayı bu süre 24 aydan 30 aya çıkartıldı. Buna rağmen yine de çok ciddi sayıda konut sorunu var. Hollanda genelinde yaklaşık bir 1 milyon konuta ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Hollanda’da muhalifleri destekleyen halk bu duruma mültecilerin yol açtığından dolayı karşı çıkıyor. Mark Rutte, tam 10 yıldır başbakanlık koltuğunda oturuyor. Rutte’nin ‘sığınmacılarla’ ilgili çıkışı kendisini beşinci kez başbakan seçtirecek mi, göreceğiz…

Hollanda açısından son derece önem arz eden 22 Kasım seçimleri sonuçlarına göre Hollanda’nın yeni bir döneme gireceği ve yeni bir başbakan ile çoklu koalisyon ile kabinenin şekilleneceği belirtiliyor. Hollanda’da 150 sandalyeli Temsilciler Meclisi’ni yenilemek için 13 milyon seçmen, 22 Kasım tarihinde tekrar oy kullanacak. Hollanda’da Mark Rutte liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA), Demokrat 66 (D66) ve Hristiyan Birlik Partisi (CU) tarafından oluşturulan dört partili koalisyon hükümeti, göçmen politikalarıyla ilgili müzakerelerde anlaşmaya varamadığı için dağılmıştı.

SEÇİM BÜROLARI 21.00’A KADAR AÇIK OLACAK

Hollanda’da erken seçimler 22 Kasım 2023 tarihinde yapılacak. Bu, hükümet tarafından duyurulmuştu. Son seçim 17 Mart 2021 tarihinde gerçekleşmişti. Normalde seçimler her 4 yılda bir yapılıyor. Hollanda’da, 22 Kasım 2023 Çarşamba günü, vatandaşlar ülke genelinde oy kullanma imkanına sahip olacaklar. Bu tarih, Hollanda’daki milletvekilliği seçimlerin gerçekleştirileceği önemli bir gün.

Seçim büroları, sabah saat 7.30’dan akşam 21.00’e kadar açık olacak. Bonaire, Sint Eustatius ve Saba adalarında da aynı açılış ve kapanış saatleri uygulanacak, ancak yerel saat dilimine göre olacağı açıklandı.

MOBİL SEÇİM BÜROSU 

Ancak, özel durumlarda, belirli seçim büroları ve mobil seçim büroları seçim gününde normalden daha erken veya daha geç açılabilecek ve kapanabilecek. Bu, özellikle lojistik nedenler veya uzak bölgelerde yaşayan seçmenlerin oy kullanma süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla yapılabilir. Tüm seçmenlerin, özellikle de özel veya mobil seçim bürolarını tercih edenlerin, kendi seçim bürosunun açılış ve kapanış saatlerine dikkat etmeleri önemlidir. Bu bilgiler resmi hükümet kaynakları ve yerel haberler aracılığıyla duyurulacak ve vatandaşlara iletilmeye devam edecek.

Bu amaçla evlere seçim kartları oy pusulası gelmeye başladı.Secimlerde yetki belgesi ile birlikte bir kişi 3 oy kullanabiliyor.

TEMSİLCİLER MECLİSİ 150 ÜYEDEN OLUŞUYOR

Hollanda Temsilciler Meclisi, Hollanda parlamentosunun (Anayasa’da Eyaletler Genel Kurulu olarak adlandırılan) bir parçasıdır ve 150 üyeden oluşur. Temsilciler Meclisi’nin başlıca görevleri, hükümeti denetlemek ve yeni yasalar yapmaktır. Kabine (başbakan, bakanlar ve devlet sekreterlerinden oluşur) seçilmez. Seçimlerden sonra siyasi partiler, Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğun desteğine sahip bir koalisyon hükümeti oluşturmak için müzakereler yapar.Bu müzakereler bazen bir yıl da sürebiliyor. En son hükümet bir yıl sonunda kurulmuştu. 2 yıl içinde dağılmıştı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version