Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Güney Amerikalı ülkelerden İsrail’e tepki: Büyükelçiler geri çekildi

Güney Amerikalı ülkelerden İsrail’e tepki: Büyükelçiler geri çekildi

7 Ekimde Hamas’ın gerçekleştirdiği terör eylemlerinin ardından İsrail’in Gazze’de binlerce çocuğu ve sivili öldürmesi üzerine Güney Amerika ülkeleri İsrail devleti ile diplomatik ilişkileri donduruyor.

Bolivya’daki solcu hükümeti Gazze Şeridi’nde işlenen savaş suçları ve insan hakları ihlalleri sebebiyle İsrail ile ilişkileri tamamen kestiğini duyurdu. Bolivya Dışişleri Bakan Yardımcısı Freddy Mamani Salı akşamı düzenlediği basın toplantısında, “İsrail’in Gazze Şeridi’nde gerçekleştirdiği saldırgan ve orantısız askeri saldırıyı reddetmek ve kınamak amacıyla İsrail devletiyle diplomatik ilişkileri kesme kararı aldıklarını” söyledi.

Bolivya devlet bakanı María Nela Prada, La Paz’da gazetecilere yaptığı açıklamada “Gazze Şeridi’nde şimdiye kadar binlerce sivilin hayatına mal olan ve Filistinlilerin zorla yerlerinden edilmesine neden olan saldırılara son verilmesini talep ediyoruz” dedi. Bolivya eski devlet başkanı Evo Morales ise sosyal medya hesabından daha önce yaptığı paylaşımda İsrail’in ‘terörist devlet’ olarak sınıflandırılması gerektiğini ve Netanyahu ile suç ortaklarının soykırım ve savaş suçları nedeniyle uluslararası ceza mahkemesine ihbar edilmesi gerektiğini ifade etmişti.

Bolivya’nın İsrail ile ilişkileri durdurmasından saatler sonra Şili ve Kolombiya da İsrail’deki büyükelçilerini geri çağırdı. Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro yaptığı açıklamada, İsrail’in “Filistin halkına yönelik katliamı” nedeniyle büyükelçisini geri çağırdığını söyledi. Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric de büyükelçinin geri çağrılmasına sebep olarak İsrail’in Gazze’de işlediği “kabul edilemez uluslararası insancıl hukuk ihlallerini” gösterdi. Boric, Gazze’de ölen çoğu çocuk ve kadın olmak üzere sivillerin “Gazze’deki Filistinli sivil nüfusa yönelik toplu cezalandırmanın” bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

Ante las inaceptables violaciones del Derecho Internacional Humanitario en que ha incurrido Israel en la franja de Gaza, como Gobierno de Chile hemos resuelto llamar en consultas a Santiago al embajador de Chile en Israel, Jorge Carvajal.

Chile condena enérgicamente y observa…

— Gabriel Boric Font (@GabrielBoric) October 31, 2023

Brezilya henüz İsrail ile diplomatik ilişkileri koparmamış olsa da devlet başkanı Lula da Silva, İsrail devleti ve Netanyahu’yu ağır ifadelerle eleştirmeye devam ediyor. Verdiği bir röportajda “Hamas’ın İsrail’e karşı bir terör eylemi gerçekleştirmiş olması, İsrail’in milyonlarca masum insanı öldürmesi gerektiği anlamına gelmez” diyen Lula, salı akşamı İsrail’in mülteci kampını vurarak onlarca sivilin ölmesine sebep olmasının ardından X hesabından şu mesajı paylaştı.

“İlk defa, ölenlerin çoğunun çocuk olduğu bir savaşa tanık oluyoruz… Durun! Tanrı aşkına, durun!”

Fico triste ao ver 3 mil crianças morrerem na Faixa de Gaza numa guerra que elas não reivindicaram. E os irresponsáveis que fizeram a guerra agora estão chorando a morte dessas crianças? Sentindo o peso das coisas? Estamos vendo, pela primeira vez, uma guerra em que a maioria dos…

— Lula (@LulaOficial) October 31, 2023

Lula, cuma günü yaptığı açıklamada da “Şu anda elimizde olan, Gazze Şeridi’ni yok etmek isteyen İsrail başbakanının çılgınlığıdır” demişti.

İsrail, diplomatik ilişkileri kesmesi üzerine Bolivya’yı “terörizme ve İran’daki Ayetullah rejimine teslim olmakla” suçladı. Bolivya, 2009 yılında da Gazze’de yaşananları protesto etmek için İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesmiş ve ilişkiler ancak 2020 yılında tekrar kurulabilmişti.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version