Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fransa’da bakanlara WhatsApp yasağı

Fransa’da bakanlara WhatsApp yasağı

Fransa Başbakanı Élisabeth Borne, güvenlik açıkları olduğu gerekçesiyle Fransız bakanlar ve ekiplerine sıkça kullanılan mesajlaşma uygulamaları WhatsApp, Telegram ve Signal’i kullanmayı yasakladı.

Élisabeth Borne, bakanlara Fransa tarafından geliştirilen mesajlaşma uygulaması Olvid’i kullanmaya başlamaları için 8 Aralık’a kadar süre tanıdı. Yine Fransa tarafından 2019’da geliştirilen Tchap isimli güvenli mesajlaşma uygulamasının da kullanılabileceği bilirtildi.

Fransa hükümeti, daha önce de kamu çalışanlarından siber güvenlik ve gizlilik endişeleri nedeniyle iş için kullandıkları cihazlarından TikTok ve Netflix de dahil olmak üzere her türlü sosyal medya platformunu, oyun ve video izleme uygulamalarını kaldırmalarını istemişti.

Fransız haber kuruluşu Le Point, ulaştığı 22 Kasım tarihli belgede, “”Bu dijital araçlar güvenlik kusurlarından muaf değil ve bu nedenle bunlar aracılığıyla paylaşılan konuşmaların ve bilgilerin güvenliğini garanti edemezler” deniliyor.

Elle est française, certifiée par l’@ANSSI_FR, chiffrée, ne collecte aucune donnée personnelle.

Nous l’utilisons avec mon équipe depuis juillet 2022.

En décembre l’ensemble du Gouvernement utilisera @olvid_io, la messagerie instantanée la plus sûre du monde.

— Jean-Noël Barrot (@jnbarrot) November 29, 2023

Fransa Dijital İşlerden Sorumlu Bakan Delegesi Jean-Noël Barrot’da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, kendisi ve ekibinin 2022 Temmuz’dan bu yana Olvid isimli uygulamayı kullandıklarını, Aralık ayından itibaren tüm hükümetin bu uygulamaya geçeceğini belirtti. Olvid için dünyanın en güvenli mesajlaşma uygulaması ifadesini kullanan Barrot, uygulamanın Fransa tarafından üretildiğini, şifreli olduğunu, herhangi bir kişisel veri toplamadığını ve Fransa’nın siber güvenlik izleme kuruluşu ANSSI tarafından onaylandığını vurguladı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version