Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fransa: Göç yasası değişiyor, Senato’dan sert tedbirler

Fransa: Göç yasası değişiyor, Senato’dan sert tedbirler

ENSAR NUR, TR724 HABER

Fransa Senatosu, hükûmet tarafından önerilen Göç yasa tasarısını daha da sertleştirerek kabul etmeye hazırlanıyor. Senatörler sınır dışı etmeyi kolaylaştırmanın yanı sıra sağlık hizmetlerine erişimi de kısıtlayacak bazı değişiklikleri bugün onaylayacak. Yasa tasarısının Aralık ayında Ulusal Meclis’te görüşülmesi bekleniyor.

Senatörler 14 Kasım Salı günü, geçen hafta önemli ölçüde değiştirdikleri Göç yasa tasarısını oylayacaklar. 5 gün süren tartışmalı oturumların ardından Senato’daki merkez sağ çoğunluk hükûmet tarafından sunulan yeni yasa tasarısını daha sert bir metne dönüştürmeyi başardı.

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin yaptığı açıklamada “tamamen hükümetin metni olmasa da bu metnin kabul edilmiş olmasından memnuniyet duyuyorum” dedi.

Franceinfo’da yer alan habere göre, metin 11 Aralık’tan itibaren Ulusal Meclis’te tartışılacak. Metnin Macron destekçisi kampın sol kanadı ve sol partiler tarafından tekrar değiştirilmesi ve yumuşatılması bekleniyor.

Senatörlerin daha da sert hale getirdiği yeni yasa tasarısında neler bulunuyor?

Ücretsiz sağlık hizmetinin kaldırılması

Senatörler, Devlet Tıbbi Yardımının (AME) kaldırılması yönünde oy kullandı. Fransa’da 3 aydan fazla bir süredir yasadışı olarak bulunan yabancı uyruklular için ayrılmış olan bu sağlık hizmeti erişim programı, yüzde 100 devlet tarafından finanse ediliyor.

Senatörler, AME’nin yerine, ciddi hastalıklar, hamilelikle ilgili bakım, aşılar ve önleyici tıbbi muayenelere odaklanan temel bir acil tıbbi yardım programı oluşturmak için oy kullandı.

Yardımlara erişimin zorlaştırılması

Senatörlerin hazırladığı metne göre, yasal olarak Fransa’da bulunan yabancı uyruklular, kira (APL) ya da aile yardımı gibi bazı devlet yardımlarından faydalanabilmek için şu anda 6 ay olan ikamet sürelerini 5 yıl olarak kanıtlamak zorunda kalacak.

Tehlikeli yabancılar için sınır dışı işlemlerinin kolaylaştırılması

Ülkeyi terk etme yükümlülüğüne (OQTF) tabi olan hüküm giymiş yabancı uyrukluların sınır dışı edilmesine ilişkin tartışma Ekim ayında Arras’ta meydana gelen saldırıdan bu yana devam ediyor.

İlk metin, başta Fransa’ya 13 yaşından önce gelenler ya da 20 yıldan fazla bir süredir ülkede bulunanlar olmak üzere bazı göçmenlerin yararlandığı sınır dışı edilmeye karşı korumaların çoğunun kaldırılmasını öngörüyordu. Bu hükümler de senatörler tarafından önemli ölçüde sıkılaştırıldı.

Ayrıca, hükümet tarafından sunulan bir değişiklik önergesi, sınır dışı edilecek kişiler listesine “Cumhuriyet ilkelerinin kasıtlı ve özellikle ciddi bir şekilde ihlal edilmesi” fiilini işleyenleri de ekliyor.

İltica sisteminde reform

Hükümet bu tasarıyla hem iltica başvuru prosedürlerini hızlandırmayı hem de OQTF kapsamındaki kişileri daha çabuk sınır dışı etmeyi amaçlıyor. Senatörler ayrıca ilk sığınma başvurusu reddedilir reddedilmez OQTF verilmesini amaçlayan bir değişiklik lehinde oy kullandı ve sınır dışı edilmeye itiraz prosedürlerinin sayısını önemli ölçüde azalttı.

Fransız Cumhuriyeti ilkelerine uyulmasına bağlı olarak oturma izni verilmesi

Tasarı, İkamet ve İltica Kanunu’nda değişiklik yapmayı da amaçlıyor. İkamet izni verilmesini “Cumhuriyet ilkelerine” uyulması koşuluna bağlamayı önermektedir. Hükümet, Anayasa Konseyi’nin itirazından kaçınmak için bu ilkeleri “kişi özgürlüğü, ifade ve vicdan özgürlüğü, kadın-erkek eşitliği, insan onuru, Anayasa’nın 2. maddesinde tanımlanan Cumhuriyet’in sembolleri” olarak belirtiyor.

Vatandaşlık hakkının sorgulanması ve aile birleşimlerinin sınırlandırılması

Sağcı senatörler otomatik vatandaşlık hakkını kaldırdı. Halihazırda Fransız topraklarında yabancı ebeveynlerden doğan çocuklar 18 yaşına geldiklerinde otomatik olarak vatandaşlık alırken, yasa tasarısı bu çocukların vatandaşlık almak için “iradelerini beyan etmelerini” gerektiriyor.

Senato ayrıca yabancı uyruklular için aile birleşimi olanaklarını da sınırlandırdı. Başvuruda bulunmak için gereken ülkede ikamet süresini 18 aydan 24 aya çıkardı ve gelir şartlarını değiştirdi.

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version