Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Finlandiya tüm sınır kapılarını kapattı, Rusya ile karayolu bağlantısı tamamen kesildi

Finlandiya tüm sınır kapılarını kapattı, Rusya ile karayolu bağlantısı tamamen kesildi


TARKAN TEKTEN | HELSİNKİ

Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo, Rusya ile Finlandiya arasındaki tüm kara sınır kapılarının 13 Aralık 2023 tarihine kadar kapatıldığını açıkladı. Finlandiya ile Rusya arasındaki Vainikkala demiryolu sınır kapısı ise açık kalacak. Finlandiya’nın NATO’ya üye olmasının ardından bu ülkeye yönelik saldırgan tavrını artıran Rusya, özellikle son iki aydır belgeleri olmayan 3. ülke vatandaşlarının Finlandiya tarafına geçişine izin veriyordu.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası Finlandiya Rusya’ya karşı katı kısıtlamalara gitmiş ve ardından NATO’ya üye olmuştu. Rusya da bunun üzerine Finlandiya’yı ‘dost olmayan ülkeler’ kategorisine eklemişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Finlandiya’nın Rusya’nın ulusal güvenliğini tehdit ettiğini, bu nedenle askeri, teknik ve diğer alanlarda tedbirler almak zorunda kalacaklarını ileri sürmüştü. Rusya siber saldırılar, ispatlanamayan sabotajlar ve son olarak da sığınmacı kartını kullanarak Finlandiya’ya yönelik düşmanca hareketlere girişmeye başladı.

Rusya, ekim ayından itibaren belgeleri olmayan 3. ülke vatandaşlarının Finlandiya tarafına geçişine izin vererek Finlandiya’ya yönelik son yıpratma planını uygulamaya koymuştu. Finlandiya da bunun üzerine Rusya ile arasındaki 8 karayolu sınır kapısından önce 4’ünü kısa bir süre sonra da 3’ünü kapatma kararı almıştı.

Bu akşam saatlerinde Başbakan Petteri Orpo, İçişleri Bakanı Mari Rantanen ve Sınır Muhafızları Sınır ve Denizcilik Dairesi Başkanı Matti Sarasmaa ortak bir basın toplantısı düzenledi. Rusya ve Finlandiya arasındaki açık son karayolu sınır kapısı Raja-Joseppi’nin de 30 Kasım’dan itibaren 13 Aralık 2023 tarihine kadar kapatılacağını açıkladı.

Sınır Muhafızları Sınır ve Denizcilik Dairesi Başkanı Matti Sarasmaa, Finlandiya ile Rusya arasındaki Vainikkala demiryolu sınır kapısının açık kalacağını söyledi. Vanikkala sınır kapısından yük taşımacılığı yapılıyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version