Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Filistinli sivilin cesedinin üzerinden geçen İsrail tankına tepki

Filistinli sivilin cesedinin üzerinden geçen İsrail tankına tepki

İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyindeki sivillerin tahliyesi için kullanılan ana rotalardan Salah al-Din Yolu’ndaki saldırılarını sürdürüyor. Gazze Şeridi’nde kuzey-güney hattı boyunca uzanan ve sivillerin tahliyesi için “güvenli koridor” addedilen Salah al-Din Yolu’nda son olarak, savaş suçu teşkil edebilecek bir saldırganlık yaşandı.

Bir İsrail tankı, Salah al-Din Yolu’ndaki güvenli koridor üzerinden çıkmaya çalışırken öldüğü belirtilen bir kişinin üzerinden geçerken görüntülendi. İsrail medyasında yayımlandığı belirtilen görüntüler, insan hakları kuruluşlarının tepkisini çekti. İsviçre merkezli Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Örgütü (Euro-Med Human Rights Monitor), söz konusu kişinin Filistin bir sivil olduğunu belirterek, uluslararası hukukun ölülere saygı çerçevesindeki kurallarının uygulanması çağrısı yaptı.

‘İSRAİL CENEVRE KONVANSİYONU’NU UYGULAMIYOR’

Örgütün internet sitesinden yapılan açıklamada, yaptıkları araştırmaya dayanarak söz konusu Filistinlinin Gazze’nin ana otobanı olan Salah al-Din Yolu’nda üzerinden ‘güvenli koridoru’ kullanarak İsrail saldırganlığından kaçmaya çalıştığı belirtildi. Açıklamada, Filistinlinin bu sırada vurularak öldürüldüğü ve bir İsrail askeri aracının kasten cesedin üzerinden geçtiği vurgulandı. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Örgütü, 7 Ekim’den bu yana İsrail askerlerinin Filistinlilerin cesetlerini kamera önünde tahrip ettiğine dair çok sayıda görüntü olduğunu da belirterek, Cenevre Sözleşmeleri’nin ölülerle ilgili 115’inci maddesine dikkat çekti.

‘ARA SOKAKLARDA İNSANİ ARA UYGULANMIYOR’

Katar merkezli Al Jazeera (El Cezire) televizyonu da, Salah al-Din Yolu’nda uygulanacağı belirtilen insani araların fiiliyattaki imkânsızlığına dikkat çekti. Gazze’den El Cezire’ye konuşan Filistinli gazeteci Mohammed R Mhawish, Salah al-Din Yolu’na çıkan sokaklarda insani ara uygulanmadığını ve Gazze kentindeki sivillerin güneye kaçmak için ana yola ulaşamadığını söyledi. Mhawish, aralarından çocukların ve yaşlıların da bulunduğu 30 kişilik ailesiyle birlikte ana yola ulaşmalarının imkânsız olduğunu, gıda stoklarının tükendiğini anlattı.

‘TAHLİYE İÇİN YOLA ÇIKAN AİLE YARALI OLARAK GERİ DÖNDÜ’

İsrail’in cuma gününden beri ablukaya aldığı Şifa Hastanesi’nden Dr. Ahmad Mokhallalati de, İsrail ordusunun “yerleşkenin doğusundaki çıkışın tahliye için kullanılabileceği” yönündeki açıklaması için “Büyük bir yalan” dedi. Dr. Mokhallalati, “Dün doğudan gitmeye çalışan bir aileyi gözlerimle gördüm, vuruldular. Yaralı olarak geri döndüler” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version