Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Filistin yanlısı gösterileri eleştiren ve “Bu böyle gitmez” diyen İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman görevden alındı

Filistin yanlısı gösterileri eleştiren ve “Bu böyle gitmez” diyen İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman görevden alındı


İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman görevden alındı.

Braverman son dönemde İngiltere’de yapılan Filistin’e destek eylemcilerini hedef göstermesi ve polisi bu eylemleri engellemeye karşı göreve çağırmasıyla gündemdeydi.

Braverman, 9 Kasım’da Times gazetesinde yayımlanan makalesinde, Filistin yanlısı gösterileri, “nefret yürüyüşleri” olarak nitelendirerek dün yapılan yürüyüşün engellenmesi çağrısında bulunmuş, polisi “çifte standart” uygulamakla suçlayarak, daha önce sağ görüşlü grupların yürüyüşünün yasaklandığını ama Londra polisinin Filistin halkı ile dayanışma yürüyüşlerini “kayırdığını” iddia etmişti.

Suella Braverman son olarak da hafta sonu 300 binden fazla kişinin katıldığı Londra’daki Filistin’e destek eyleminin ardından şu tweetleri atmıştı:

“Cesur polis memurlarımız, dün Londra’da protestocuların ve karşı protestocuların şiddet ve saldırganlığı karşısında gösterdikleri profesyonellik nedeniyle her düzgün vatandaşın teşekkürünü hak ediyor. Görevlerini yaparken birden fazla polis memurunun yaralanması büyük bir rezalettir.

Yürüyüşte açıkça sergilenen hastalıklı, kışkırtıcı ve bazı durumlarda suç niteliğindeki sloganlar, pankartlar ve gereçler yeni bir düşüşe işaret ediyor. Antisemitizm ve diğer ırkçılık biçimleri ile terörizme bu kadar değer verilmesi son derece rahatsız edicidir.

Bu böyle devam edemez. Haftadan haftaya Londra sokakları nefret, şiddet ve antisemitizmle kirleniyor. Halkın üyeleri mobbinge uğruyor ve korkutuluyor. Özellikle Yahudiler kendilerini tehdit altında hissediyorlar. Daha fazla eylem gereklidir.”

Hafta sonu Londra’daki büyük Filistin yürüyüşünü protesto için toplanan, ırkçı sloganlar atan ve polisle çatışan aşırı sağcı EDL (İngiliz Savunma Birliği) üyesi 126 kişi gözaltına alınmıştı. Bu olayın ardından Braverman, aşırı sağcıları cesarerlendirmekle suçlanmıştı.

Suella Braverman kimdir?

Suella Braverman, 1960’larda Kenya ve Mauritius’tan İngiltere’ye göç eden, her ikisi de Hint kökenli anne ve babanın çocuğu olarak 3 Nisan 1980’de Londra’da doğdu.

Cambridge Üniversitesi’nde hukuk okudu, Fransa’daki Sorbonne Üniversitesi’nde burslu olarak hukuk yüksek lisansını tamamladı.

2018 yılında Başbakan Theresa May tarafından Avrupa Birliği’nden Ayrılıştan Sorumlu devlet bakanı olarak atandı.

İrlanda Cumhuriyeti ile Kuzey İrlanda arasında gümrük kontrollerinin olmamasını kapsayan Kuzey İrlanda Protokolü’nü protesto etmek için bu görevinden ayrıldı. Şubat 2020 Kabine Değişikliği kapsamında Boris Johnson tarafından İngiltere ve Galler Başsavcısı olarak kabineye girdi.

19 Ekim 2022’de İçişleri Bakanı olarak istifa etti. Bunun nedeninin, kişisel e-posta adresindeki resmi bir belgeyi Parlamento’daki bir meslektaşıyla paylaşarak “bir hata” yaptığını ve bunun Bakanlar Yasasını ihlal ettiğini söyledi.

Kısa bir süre sonra, 25 Ekim 2022’de bu kez Rishi Sunak tarafından kurulan kabinede İçişleri Bakanı olarak yer aldı.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version