Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erdoğan, ev sahiplerini hedef gösteriyor; çözüm bu mu?

Erdoğan, ev sahiplerini hedef gösteriyor; çözüm bu mu?


YUSUF DERELİ | HABER YORUM

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kira artışında yüzde 25 kuralına uymayan bir ev sahibine, “Sende vicdan var mı?” diye seslendi. Katıldığı Öğretmenler Günü programında bir ‘kiracının’ kendisine dert yandığını anlattı Erdoğan.

Vatandaşla aralarında geçen diyaloğu şöyle aktardı: “Dedi ki ‘Kiracıyım.’ ‘Ne ödüyorsun?’ dedim. ‘Başkanım’ dedi, ‘Şu anda ev sahibi beni ciddi manada sıkıştırıyor. 2 bin 500 lira veriyordum. Şimdi kiramı 7 bin 500 liraya çıkardı. Ya verirsin ya evden çıkarsın’ diyor. Mecburen o ilçedeki belediye başkanımızı aradım. Ondan ricada bulunduk. Dedim ki ‘Ya uygun bir kiralık yer bul. Veyahut da bizim TOKİ’nin evleri varsa oradan kendisine bir imkan sağla.’ Bu vicdan… Ama ben o ev sahibine, ‘Sende vicdan var mı?’ diye sormak durumundayım. Bu kadar biz konut yapıyoruz. Bu yaptığımız konutlarla çözüm geliştirmeye çalışıyoruz. Ama insaf ya 2 bin 500’den 7 bin 500’e. Bu ne vicdandır?”

Cumhurbaşkanı sıfatı taşıyan Erdoğan, resmen ev sahiplerini hedef gösteriyor. Her hafta bir kaç kez ‘ev sahibi-kiracı kavgası’ haberi düşüyor zaten haber sitelerine. Cinayetler işlenmeye başladı. Ancak bu Erdoğan’ın hiç umurunda değil…

Türkiye’de ev ya da konut kiralarındaki bu artışın tek sebebi ev sahiplerinin ‘vicdansızlığı’ mı? Yani ekonomide herşey normaldi ama ev sahipleri sanki enflasyon resmi verilere göre bile yüzde 85’leri bulmuş gibi kira artışları mı yaptı?

Hayır…

AKP rejiminin sayesinde bugün 3 milyon TL’yi bir bankaya koyan vatandaş aylık 110 bin liradan fazla faiz/kar payı alıyor… ‘Nas nas’ diyerek memleketi faiz cennetine çevirdiniz…

MB’nın açıklaması: 2023 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 4,3 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre
nominal olarak yüzde 89,2, reel olarak ise yüzde 17,8 oranında artmıştır.

Konut kredi faizlerini kim düşürdü?

Kredi faizlerini düşürüp, ev fiyatlarının sadece 3 yılda 6 katına çıkmasına kim sebep oldu? Çok değil, daha 2 yıl önce 500 bin TL olan ev bugün 3 milyon liradan satılıyor. Ne yapacak ev sahipleri; 3 milyonluk evi sana 2 bin 500 liraya kiraya mı verecek?

İnşaat maliyet endeksi, 2023 yılı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,93 arttı. Peki geçtiğimiz yıl eylül ayında bir önceki yıla göre ne kadar artmıştı; yüzde 119,83… Bunlar TÜİK’in resmi rakamları…

Yukarıdaki tablonun sorumlusu kim? Ev sahipleri mi?

İnşaat maliyetleri iki yılda nasıl 3 katına çıktı? Sen ekonomiyi yönetemeyip, doları ve buna bağlı olarak (girdi maliyetlerini) enflasyonu patlattığın için olabilir mi?

Ülkede yaşanan ekonomik kaosu suistimal eden ev sahipleri var mıdır; elbette vardır. Ama bütün bunları sorumlusu hükümettir! Hiç kimse ortada hiç bir sebep yokken ‘ben kirayı üç katına çıkardım’ diyemez!

3 yıl önce ortalama 7 TL olan akaryakıtın litresi neden bugün 40 liraya dayandı? 2021 Ocak ayında dolar kuru 7,35 idi… Bugün ise 29 liraya ramak kaldı.

Kim bütün bunların sorumlusu?

“Faiz sebep, enflasyon sonuçtur.” diyerek talimatla faizleri indir. Faizler inince dolar fırlasın ve bunun sonucunda enflasyonu patlat. İnşaat dahil tüm girdi maliyetleri katlansın… Ardından ekonomiyi canlandıracağım diyerek konut kredi faiz oranlarını düşür ve emlak piyasasını allak bullak et. Sınırlar yol geçen hanına dönsün, mülteci sayısı resmi olmayan verilere göre 10 milyonu bulsun… Sonra sanki bütün bunları sen yapmamışsın gibi çık ve ev sahiplerinin ‘vicdanına’ seslen!

Ne güzel dünya…!!!

Daha yeni haber; yeniden değerleme oranının 2023 yılı için yüzde 58,46 olarak belirlendiği açıklandı. Geçtiğimiz yıl oran neydi; yüzde 122! Vergiler, harçlar, pasaport ücretleri vs. iki katından fazla artmıştı. Peki neden devlet de tıpkı ev sahiplerine ‘buyurduğu’ gibi yüzde 25 sınırlamasını uymuyor?

Meydanlarda, “Bu ülkede ekonominin sorumlusu benim ben!” demek kolay; sen önce çıkıp bunları anlat millete…

Bütün belediyeleri arayacaksan, sorun yok!

Tayyip Erdoğan gerçekten enteresan bir siyasetçi. Milleti tanıyor. Nabza göre şerbet veriyor. Sorgulan(a)mayacağından emin… Onun rahatlığıyla konuşuyor…

Kendisine ulaşabilen vatandaşın derdini çözmüş. İlçedeki belediye başkanını aramış vs. ‘Vicdan bu’ diyor… Çok vicdanlı bir adam!

2012 yılında her 100 kişiden yaklaşık 21’i kiracıydı. 2022’de ise her 100 kişiden yaklaşık 27 kişi kiracı durumda. 2006’da ev sahibi oranı yüzde 60,9 seviyesindeydi. Bugün bu oran yüzde 56,7’ye geriledi.

Bütün bu verileri neden veriyoruz; Türkiye’de yaklaşık 7 milyon kiracı var ve kira sorunu sadece koruma duvarlarını aşarak Erdoğan’a ulaşabilen kiracının bulunduğu ilçede yaşanmıyor. Yaklaşık 7 milyon kiracı aynı sorunla boğuşuyor.

Ne yapacak şimdi Erdoğan; 7 milyon insanın her biri için bulundukları il ya da ilçenin belediye başkanını mı arayacak?

Çözüm bu mu?

Konuşmasının devamında söyledikleri de ilginç: “Bu kadar biz konut yapıyoruz. Bu yaptığımız konutlarla çözüm geliştirmeye çalışıyoruz. Ama insaf ya 2 bin 500’den 7 bin 500’e. Bu ne vicdandır?”

Hâlâ daha fazla konut yaparak sorunu çözeceğini düşünüyor!

Yıllardır TOKİ’nin katletmediği alan kalmadı; İstanbul’da deprem toplanma alanları bile beton yığınına çevrildi. Peki konut fiyatları düştü mü?

Hayır, aksine daha da arttı.

Ama kimin umurunda… Reis böyle diyorsa, vardır bir bildiği!

 

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version