Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erbil doğumlu Hero Mustafa, ABD’nin Kahire Büyükelçisi olarak yemin etti

Erbil doğumlu Hero Mustafa, ABD'nin Kahire Büyükelçisi olarak yemin etti

– Erbil doğumlu bir Kürt-Amerikalı olan diplomat Hero Mustafa, ABD’nin yeni Kahire Büyükelçisi olarak yemin ederek göreve başladı. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Büyükelçi Hero Mustafa, ABD’nin Mısır’daki yeni büyükelçisi olarak yemin etti. Büyükelçi, stratejik ikili ilişkiler açısından önemli bir dönemde ABD’nin Kahire Büyükelçiliği’ne liderlik edecek; bölgede istikrar, güvenlik ve refahın sağlanması için ortak çabalarımızı ilerletecektir” denildi.

HERO MUSTAFA KİMDİR?

Erbil’de 1973 yılında Kürt bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Mustafa’nın ailesi, Saddam Hüseyin rejimi sırasında Irak Kürdistanı’ndan göç etti. Saddam Hüseyin’e karşı muhalefetleriyle tanınan aile, İran’da bir mülteci kampında iki yıl kaldıktan sonra 1976’da ABD’ye iltica etti.

Hero Mustafa, Washington’daki Georgetown Üniversitesi’nden 1995 yılında mezun oldu. Ulusal, güvenlik, Ortadoğu ve uluslararası ilişkiler üzerine uzmanlaştı; yüksek lisans derecesini de, prestijli Princeton Üniversitesi’ndeki Woodrow Wilson Okulu’ndan aldı.

‘BÜYÜKELÇİLİĞE ADAY GÖSTERİLEN İLK KÜRT AMERİKALI OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM’

Yaz aylarında staj yaptığı ABD Dışişleri Bakanlığı’nda 1999 yılında daimi bir işe başladı. ABD’nin Atina ve Beyrut elçiliklerinde çeşitli görevlerde bulundu; eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın özel asistanlarından biri olarak görev yaptı. Mustafa, başkan yardımcısı olduğu dönemde de Joe Biden’ın üst düzey Ortadoğu danışmanlarından biriydi. Sonrasında ABD’nin Portekiz Büyükelçiliği’nde de görev yapan Hero Mustafa, ABD’nin Sofya Büyükelçiliği için 2019’da aday gösterildiğinde “Büyükelçiliğe aday gösterilen ilk Kürt Amerikalı olmaktan gurur duyuyorum” demişti.

İngilizce, Kürtçe, Arapça, Türkçe, İspanyolca ve Yunanca bilen Mustafa ve ailesinin hayatı, “American Herro” isimli belgesele de konu olmuştu. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version