Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Engelleri aşa aşa Gemlik’e yürüyorlar


HABER MERKEZİ – Serhat, Botan, Amed ve Çukurova kentlerinden bugün sabah yola çıkan Özgürlük Yürüyüşçüleri, polisin tüm engellerini aşa aşa Gemlik’e yürüyor. 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) ve Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) eşbaşkan ve sözcüleri öncülüğünde Kurdistan ve Türkiye’nin dört bir tarafından Özgürlük Yürüyüşü başlatan halk, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a fiziki özgürlük talebiyle engelleri tanımayarak Gemlik’e yürüyor. Marmara ve Ege’nin birçok kentinden de yarın sabah itibariyle Gemlik’e yürüyüş düzenlenecek. Yarın Gemlik’te buluşacak halk, “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” açıklaması yapacak.

 

Gün boyu Wan, Êlih, Sêrt, Şirnex, Riha, Adana, Dîlok, Hatay, Mêrdîn ve Osmaniye’den yola çıkan Özgürlük Yürüyüşçüleri, polisin tüm engellerini aşarak Gemlik’e yürüdü. Êlih’te 3 Yol mevkiinde bir araya gelen yurttaşlar, Amed kent merkezine doğru yola çıktı. Sêrt’e ise, Özgürlük Yürüyüşü için yola çıkanların araçları kent çıkışında polislerce durduruldu. Bu duruma tepki gösteren yurttaşlar, yürüyüşlerini sürdürme kararlığını gösterdi ve yollarına devam etti. 

 

AMED SOKAKLARINDA ‘BIJÎ SEROK APO’ SLOGANI YANKILANDI

 

Özgürlük Yürüyüşü için Êlih, Sêrt, Şirnex, Mêrdîn ve Riha’dan otobüsler ve şahsi araçlarıyla çıkanlar öğleden sonra yürüyüşün ikinci ayağı olan Amed’e ulaşıp parti binası önüne geldi. Burada şarkı ve marşlar seslendirilip halaylar çekildi. Koşuyolu Parkı’nda bekleyiş devam ederken, bir grup merkez Rezan (Bağlar) ilçesinde yürüyüş gerçekleştirdi. Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu grup Emek Caddesi’nden Sakarya Caddesi’ne kadar yürüdü ve “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedanan İmralı”, “PKK halktır, halk burada” sloganları atıldı. Kaynartepe Mahallesi’nde de sokağa çıkan bir grup genç de “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

 

Yürüyüşü engellemek isteyen polise karşı HEDEP’li milletvekilleri yol kapattı. Kentin Ofis semtinde de gençler, “Dağlarda arama Apocular her yerde” sloganıyla yürüdü.

 

Özgürlük Yürüyüşü’nün engellenmek istenmesine karşı yapılan açıklamada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır da “Bilin ki bugünkü duruşumuz tarihi bir duruştur. Bu özgürlük yoludur, birlik yoludur. Kazanacağız ve mutlaka kazanacağız” dedi.

 

ENGELLERE RAĞMEN MERSİN’DE BULUŞTULAR

 

Adana, Hatay, Osmaniye ve Dîlok’tan yola çıkan yurttaşlar, polisin tüm engellemelerine rağmen Mersin’de bir araya geldi. Açıklama yapılacak olan Özgür Çocuk Parkı’nın polislerce ablukaya alınıp, giriş çıkışlarının yasaklanması üzerine kitle, Mersin’in Akdeniz İlçesine bağlı Şevket Sümer Mahallesi Pazar Sokağı’nda buluna HDP Akdeniz İlçe Örgütü binası önüne geçti. Yurttaşlar, sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Biji berxwedana zindana” sloganları attı. 

 

GENÇLER WAN’DA ENGEL TANIMADI

 

“Özgürlük Yürüyüşü”nün Wan kolu için yurttaşlar, Rêya Armûşê (İpekyolu) ilçesinde bulunan Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Burada yapılacak basın açıklamasından sonra yola çıkmaya hazırlanan kitle, polis tarafından engellendi. Yola çıkmak isteyenlere müdahale eden polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Müdahaleye rağmen gençler kentin sokaklarında ‘Bijî berxwedana Îmralî’yê’ sloganları atarak yürüdü. Gözaltına alınanlar polis aracına götürülürken, “Baş eğmedik, eğmeyeceğiz” ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganları attı.

  

Wan sokaklarında uzun bir süre “Bê Serok jiyan nab e” sloganları yankılandı. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version