Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Borrell: AB’yi İsrail yanlısı olma ve çifte standart uygulamakla eleştiren Müslüman dünyası ve ötesinin düşmanlığı artıyor

AB: Türkiye Rusya'ya yaptırımları uygulamak zorunda


– Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin Gazze’deki savaşa ilişkin İsrail yanlılığı ve çifte standart suçlamaları nedeniyle Müslüman dünyasında ve ötesinde artan bir düşmanlıkla karşı karşıya olduğu uyarısını yaptı.

‘EMPATİNİZİ ESİRGEMEYİN’

Bu tür acımasızlığın “Küresel Güney’de Ukrayna’ya verilen diplomatik desteği” ve AB’nin uluslararası anlaşmalardaki insan hakları maddelerinde ısrar etme yeteneğini baltalayabileceğinden korktuğunu belirten Borrell, “AB’nin İsrail’in Hamas’a karşı savaşında Filistinli sivillerin hayatını kaybetmesiyle ilgili daha fazla empati göstermek zorunda olduğu” vurgusunu yaptı.

‘YA UKRAYNA’YA SIRT ÇEVİRİRLERSE’

Hamas’ın 7 Ekim saldırısının hedeflerinden olan Be’eri kibbutzundan Batı Şeria’ya, Bahreyn’deki bölgesel güvenlik konferansından Katar ve Ürdün’deki kraliyet yönetimlerine uzanan 5 günlük bölge turuyla ilgili Reuters’e değerlendirmelerde bulunan AB dış politika şefi, Arap liderlerle Filistinli sivil toplum aktivistlerinin, AB’nin Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına uyguladığı standartların aynısını İsrail’in Gazze’deki savaşına uygulamamasından şikayet ettiğini aktardı. Borrell, “Hepsi gerçekte Avrupa Birliği’nin tek taraflı duruşunu eleştiriyordu” dedi.

Elindeki telefonunu sallayarak, bazı bakanlardan Birleşmiş Milletler’de (BM) sıradaki oylamada Ukrayna’yı desteklemeyeceklerini belirten mesajlar aldığını söyleyen Borrell, “Birkaç hafta böyle devam ederse Avrupalılara karşı düşmanlık artacak” öngörüsünde bulundu.

Eleştirilere yanıt olarak, insan hayatının her yerde aynı değere sahip olduğunu vurgulayan Borrell, AB’nin oybirliğiyle Gazze’deki Filistinlilere yardım sağlamak için acil insani mola verilmesi çağrısında bulunması ve bölgeye yönelik insani yardımını dört katına çıkarmasıyla savunma yaptı.

ARAPLAR KIZGIN: RUSYA’YA KURT, İSRAİL’E KUZU

Gazze’deki Hamas yönetimine göre en az 5600’ü çocuk olmak üzere en az 13 bin 300 Filistinlinin ölümüne yol açan İsrail bombardımanına derhal son verilmesini isteyen Arap liderler ise Batı’nın Rusya’ya karşı Ukrayna’da yaptığının aksine, İsrail’in Gazze’yi bombalama kampanyasını kınamamasından ötürü hem AB’yi hem de ABD’yi eleştirdi.

BAHÇIVANDAN İNCİLER

Eylül 2022’de “Dünyanın geri kalanının çoğu bir cangıldır ve cangıl bahçeyi istila edebilir” açıklamasıyla, bir yıl sonra AB’yi “yırtıcıların ortasındaki otçul” diye tanımlamasıyla ırkçılık eleştirileri alan kıdemli İspanyol Sosyalist Partili siyasetçi Borrell, geçen ay İsrail’in bazı eylemlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu açıklayarak bazı AB üye ülkelerini rahatsız etti. (Reuters, Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version