Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bloomberg: “Türkiye eski ABD Konsolosluğu çalışanı Metin Topuz’u tahliye etti”


İstanbul’daki ABD Konsolosluğu’nun eski çalışanı Metin Topuz’un kısa bir süre önce cezaevinden tahliye edildiği öne sürüldü. ABD’nin basın kuruluşlarından Bloomberg’ün iddiasına göre Topuz, “silahlı terör örgütüne yardım” suçundan hüküm giydikten üç yıl sonra serbest bırakıldı.

Metin Topuz’un 2020 yılı Haziran ayında sekiz yıl dokuz ay hapis cezasına çarptırılması, ABD ve Türkiye arasındaki ilişkilerin son yıllarda gerilmesine neden olan gelişmelerden biri olmuştu.

Bloomberg, Topuz’un serbest bırakıldığına ilişkin haberini, konuyla ilgili bilgi sahibi olan kişilere dayandırdı. Topuz’un avukatlarından haberle ilgili açıklama henüz alınamadı. ABD Dışişleri Bakanlığı’na da erişilemedi.

İstanbul’daki ABD Konsolosluğu’ndan bir sözcü, “Metin Topuz’la ilgili haberlerin farkındayız. Topuz ailesinin isteklerine saygı gereği bu konuya ilişkin daha fazla yapılacak açıklama bulunmuyor” ifadelerini kullandı.






ABD Konsolosluğu bünyesindeki uyuşturucuyla mücadele dairesinde (DEA) irtibat memuru olarak görev yapan Topuz, Türkiye’nin 2016 yılındaki darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen örgütünün üyeleriyle bağlantıları olmakla suçlanmıştı.

Bloomberg, darbe girişiminden bir yıl sonra tutuklanan Topuz’un ceza süresini tamamladığı gerekçesiyle tahliye edildiğini bildirdi.

ABD, Topuz’un hüküm giydiği dönemde, mahkeme kararını destekleyecek ”hiçbir inandırıcı kanıt” görmediğini bildirmiş ve bu durumun, Türkiye’nin kurumlarına olan inancı sarstığını, Türk-Amerikan ilişkilerinin temelini oluşturan güveni zedelediğini kaydetmişti.

2020 yılı Ekim ayındaysa bir başka ABD Konsolosluğu çalışanı, “Fethullah Gülen terör ağına” yardım ettiği gerekçesiyle beş yıl hapisle cezalandırılmıştı. Üçüncü bir ABD Konsolosluğu çalışanı da terör suçlamasıyla iki yıl hapis yatmıştı.

Exit mobile version