Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bir kez daha Gemlik bir kez daha özgürlük talebi


İSTANBUL – Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle bu yıl bir kez daha Gemlik’e yürüyüş düzenlenecek. 

 

Türkiye’ye getirildiği 15 Şubat 1999 yılından bu yana İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan 32 aydır haber alınamıyor. Aile, avukat, uluslararası sivil toplum ve hukuk örgütleri ile çok sayıda siyasetçinin görüşme başvurularına yanıt verilmiyor. Abdullah Öcalan’a dönük mutlak tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması talepleriyle 18 Kasım’da Kurdistan ve Türkiye’nin birçok kentinde Bursa’nın Gemlik ilçesine “Özgürlük Yürüyüşü” düzenlenecek. 

 

Yürüyüş adresinin Gemlik olarak seçilmesinin temel nedeni, geçmiş dönemlerde İmralı Adası’na giden kosterlerin buradan kalması. Kürtler ve dostları, geçmiş dönemlerde de birçok kez Abdullah Öcalan için taleplerini Gemlik’e doğru yürüyüşler gerçekleştirdi. 

 

İLK GEMLİK YÜRÜYÜŞ

 

Bu yürüyüşlerin ilki, 2005 yılında yapıldı. 4 Eylül 2005’te Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) öncülüğünde Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu koşullara dikkat çekmek ve tecridin kaldırılması amacıyla “Barış Mitingi” gerçekleştirildi. 

Tüm engellemelere rağmen Amed, Sêrt, Adana, Mersin, Mereş, Riha, Dîlok, Semsûr, Antalya, Ankara, Bursa, Eskişehir, Hatay, Mêrdîn, Wan, Qers, Îdir, Erdexan ve Agirî gibi kentlerden 5 bin kişi yola koyuldu. Binlerin konvoyu, Bursa’nın İnegöl ilçesi ile Bursa Karacabey’de polisler tarafından durduruldu. Kitle kimi yerlerde araçlar durdurulup engellenirken, kimi yerlerde engellemeler protestolar ile karşılandı. Gebze’den Gemlik’e gitmek isteyen yaklaşık 100 kişi ise feribotla yürüyüşe katıldı. Yürüyüşe katılan binlerce kişi, durduruldukları noktalarda taleplerini dile getirdi. Kitle, dönüş yolunda Bilecik’in Bozüyük ilçesinde ırkçı saldırıya uğrayarak linç edilmek istendi. Organize edilmiş ırkçı saldırıda birçok kişi atılan taşlarla yaralandı. 

 

9 EKİM 2011: ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK TALEBİ

 

Gemlik’e 2’nci yürüyüş, 2011 yılında Abdullah Öcalan’ın uluslararası bir komployla Türkiye teslim edilişinin ilk adımı olan 9 Ekim’in yıl dönümünde “Öcalan’a Özgürlük” şiarıyla gerçekleştirildi. 80 gün boyunca “hava muhalefeti var” ve “koster bozuk”  gerekçeleriyle uygulanan tecride karşı başlatılan yürüyüşe TUHAD-FED öncülük etti. 

Binlerce kişi 5 koldan yönünü Gemlik’e verdi. Bursa Valiliği, yürüyüş öncesinde 3 gün boyunca Bursa’da yapılacak eylem ve etkinliklere yasak kararı getirdi. Buna rağmen Gemlik’e doğru toplam 40 ilden yüzlerce araç yola çıktı. Yürüyüş güzergahlarında eylemcilerin araçları durdurularak engellendi. İkinci Gemlik yürüyüşünün engellenmesi birçok ilde protesto edildi. Yapılan protestolarda AKP binalarına siyah çelenler bırakıldı, yürüyüş ve açıklamalar yapıldı.

 

27 TEMMUZ 2015: AVUKATLAR GEMLİK’TE

 

Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği’nin (ÖHD) çağrısıyla 200’e yakın avukat, ağır tecridin son bulması talebiyle, Abdullah Öcalan ile avukatlarının görüşmesinin engellenmesinin başladığı tarihin yıldönümü olan 27 Temmuz 2015’te Gemlik’e gitti. Avukatlar, milletvekili ve çeşitli sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımıyla tecridi protesto etti. 

Gemlik’te Jandarma Komutanlığı önünde toplanan avukatlar, İmralı’ya gitmek için dilekçe verdi. Ancak “koster arızalı” gerekçesiyle dilekçe işleme alınmadı. Avukatlar, jandarma komutanlığı önünde cübbelerini giyip “İmralı tecridine hayır Öcalan’a özgürlük” yazılı pankartı açarak durumu protesto etti.

 

1 AĞUSTOS 2015: YÜZBİNLER ÖZGÜR İNSANLA BULUŞUYOR

TUHAD-FED öncülüğünde 1 Ağustos 2015 tarihinde “Yüzbinlerle Önderliğin özgürlüğü için yürüyoruz” şiarıyla Amed’ten Gemlik’e yürüyüş düzenlendi. Eylemciler, “Yüz binler özgür insanla buluşuyor” ve “Öcalan’a özgürlük” yazılı önlükler ile yine üzerinde Öcalan’ın fotoğrafının bulunduğu bayraklar ile yürüyüşün başlayacağı Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed İl binası önünde toplandı. Yürüyüşe geçecek kitleye müdahale edilerek, yürüyüş engellenmeye çalışıldı. 

 

15 ŞUBAT 2016: KOMPLOYA HAYIR 

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Barış için Öcalan’a Özgürlük Platformu’nun çağrısıyla Abdullah Öcalan’ın uluslararası komployla Türkiye’ye getirilişinin yıl dönümü olan 15 Şubat 2016 tarihinde Bursa’dan Gemlik’e “Komploya hayır Öcalan’a özgürlük” şiarıyla yürüyüş düzenlendi. HDP Osmangazi Temsilciliği önünde “Barışın muhatabı Öcalan’dır. Tecride son. Öcalan’a özgürlük” pankartını taşıyarak yürüyüşe geçen kitleye polis saldırdı. 

 

12 HAZİRAN 2022: ÖZGÜRLÜĞÜ SAVUNMAK İÇİN GEMLİK’E 

 

Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin devam etmesi nedeniyle 12 Haziran 2022 tarihinde bir kez daha Gemlik’e yürüyüş düzenlendi. Halkların Demokratik Kongresi (HDK), DTK, Özgür Kadın Hareketi (TJA), HDP, DBP ve MED TUHAD-FED öncülüğünde “Büyük Gemlik Yürüyüşü” düzenlendi. “Tecrit siyasetine karşı özgürlüğü savunmak için Gemlik’e yürüyoruz” şiarıyla yapılmak istenen yürüyüş için Kurdistan kentleri başta olmak üzere Çukurova, Marmara, Ege, Akdeniz gibi birçok bölgeden binlerce kişi otobüslerle yola koyuldu. 

Gemlik’e gitmek üzere yola koyulan otobüsler polisler tarafından engellendi. Keyfi para cezaları verilerek çok sayıda kişiye şiddet uygulandı. Çok sayıda kişi ise kendi özel araçlarıyla tüm engellemelere rağmen yürüyüşün İstanbul ayağı olan Kadıköy’de buluştu. Tüm engellemelere rağmen Kadıköy sokaklarında “Bijî Serok Apo”, “Her yer tecrit her yer direniş” ve “Selam selam İmralı’ya bin selam” sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirildi.  

 

MA / İbrahim Irmak

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version