Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Belgesel dünyasının kalbi, Amsterdam’da atacak; IDFA 2023 başlıyor 

Belgesel dünyasının kalbi, Amsterdam’da atacak; IDFA 2023 başlıyor 

BASRİ DOĞAN | AMSTERDAM, TR724

Dünyanın en iddialı belgesel festivallerinden IDFA 2023 bu yıl, 8 -19 Kasım tarihleri arasında Amsterdam’da başlayacak. Şu ana kadar 50’den fazla film seçildi. IDFA bu yıl 15 kısa belgesel film belirledi.

IDFA’daki Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu FIPRESCI jürisi bu sene Carolin Weidner, Irina Trocan ve Senem Aytaç’tan oluşuyor. Film eletirmeni, editör ve küratör olarak tanınan Aytaç, 2004 yılından beri Altyazı dergisindeki çalışmalarıyla sinema dünyasına katkıda bulunmaya devam ediyor.

IDFA KISA BELGESEL YARIŞMASI 

IDFA, kısa belgesel yarışması ve gençlik belgesel yarışması için başlıkları ve yapımcı Niki Padidar tarafından seçilenleri duyuruyor. Ayrıca festival, “Signed” programının seçimini sunuyor ve bunun içinde Steve McQueen’in “De Bezette Stad (Occupied City)” dahil olduğu eserler bulunuyor.

FESTİVAL BAŞLIKLARI SAYISI 163

Farklı programlarda Hollandalı yapımcıların belgeselleri de yer alacak. Şu ana kadar duyurulan festival başlıkları sayısı 163’e ulaşıyor. IDFA 2023, 8-19 Kasım tarihleri arasında Amsterdam’da gerçekleşecek. Tam program ve açılış filmi, 18 Ekim’deki basın toplantısında IDFA Vondelparkpaviljoen’de açıklanacak.

GENÇLİK BELGESELİ

IDFA Gençlik Belgesel Yarışması: Bu yıl, geçen yıl festivalin açılış filmi olan Niki Padidar tarafından seçilen gençlik belgeseli yarışması programı açıklandı. Padidar’ın “Ninnoc” adlı gençlik belgeseli birçok uluslararası ödül kazandı ve gençlik filmleri konusundaki büyük bilgisi, yetenek geliştirme ve yeni kavramlar geliştirme alanlarında kullanılıyor.

Padidar, bu yıl gençlik yarışmasının sınırları zorladığını belirtiyor, cesur ve rahatsız edici konuların yanı sıra gençlik filminin sınırlarının da gençleri zorlamak için genişletildiğini vurguluyor. Bu bölüm, yetişkinler için de ilginç olacak kadar çeşitli konuları içeriyor.

Seçilen 15 film, konu açısından çeşitlilik gösteriyor ve hikaye anlatma yöntemleri bakımından da çeşitli yaklaşımları yansıtıyor.

15 KISA FİLM 

IDFA Kısa Belgesel Yarışması: IDFA bu yıl 15 kısa belgesel film seçti. Örneğin, Hollandalı yapımcı Festus Toll’un “The Story of Ne Kuko” adlı filmi, aktivist Mwazulu Diyabanza’nın sanat eserlerini köken ülkelerine geri döndürme mücadelesini ele alıyor. “Dreams About Putin” adlı belgesel ise Vlad Fishez tarafından sunuluyor ve Rus ruhunun umut ve korku arasındaki sürekli mücadelesine bir bakış sunuyor.

“Best of Fests” Programı: IDFA, geleneksel olarak Cannes, Berlin ve Venedik gibi büyük film festivallerinde geçen yılın en iyi belgesel filmlerini sunan “Best of Fests” programıyla dikkat çekiyor.

SEÇİLEN 50 FİLM

Şu ana kadar 50’den fazla film seçildi ve bu filmler arasında IDFA Bertha Fund’un desteğiyle hazırlanan Asmae El Moudir’in “The Mother of All Lies” adlı filmi de yer alıyor. Ayrıca, “Best of Fests” programındaki bazı filmler queer ve farklı kültürlerin topluluğundan etkileyici hikayeleri içeriyor, örneğin Paul B. Preciado’nun “Orlando, My Political Biography” ve Agniia Galdanova’nın “Queendom” adlı eseri de yer alıyor.

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version