Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

BBC doğruladı: Gazze’de güvenli yer yok

BBC doğruladı: Gazze’de güvenli yer yok

İsrailli yetkililer, Gazze’yi bombalamaya devam ederken sivilleri daha önce uyardığını, Gazze’nin güneyine gitmelerini istediğini, bölgenin kuzeyinin Hamas’ı yok etmek için bombalanmaya devam edeceğini ifade ediyor. Bölgedeki birçok gazeteci ile BM ve diğer yardım kuruluşları ise Gazze’nin hiçbir yerinin siviller için güvenli olmadığını belirtiyor. BBC, İsrail’in sivillerin gitmesini istediği Gazze’nin güneyindeki bölgelerin güvenli olup olmadığınına dair bir rapor hazırladı. BBC Verify, hazırladığı raporda bölgede gerçekleşen 4 farklı saldırıyı inceledi.

Tartışmalı X paylaşımı

Haftasonu Gazze’de internet erişimini engelleyen İsrail, aynı saatlerde X’ten ‘Gazze sakinleri için acil bir mesaj’ başlığıyla bir video postu paylaştı.

An urgent message for the residents of Gaza: pic.twitter.com/GAW3a7lWt8

— Israel Defense Forces (@IDF) October 28, 2023

Gazze’de internetin kesik olması ve insanların bu posta erişemeyeceği yönde gelen tepkiler üzerine İsrail Savunma Bakanlığı dakikalar sonra başka bir paylaşım daha yaptı.

If you’re only tuning in now….hi.

This is a good opportunity to mention that we’ve said this countless times for over two weeks, including:
– Dropping paper pamphlets across Gaza
– Arabic social media
– International media
– Phone calls to residents of Gaza
– And more.

You… pic.twitter.com/tA8FQ2hUao

— Israel Defense Forces (@IDF) October 28, 2023

Yetkililer, bu uyarıları iki haftayı aşkın bir süredir sayısız kez yaptıklarını, Gazze’ye kağıt broşürler bırakıldığını, sosyal medya ve uluslararası medya üzerinden bu uyarıların tekrarlandığını, Gazze sakinlerinin telefon ile arandığını ifade ettiler.

Paylaşılan ikinci postun ardından birçok sosyal medya kullanıcısı Gazze’de internet erişimi yokken ‘Gazze sakinleri için acil bir mesaj’ başlığıyla paylaşılan posta tepkilerini sürdürdüler ve bu postun Gazze’deki sivilleri uyarmak için değil, İsrail’in dünya komuoyuna etkilemek için attığını iddia ettiler.

BBC, 4 farklı saldırıyı inceledi

BBC, İsrail tarafından yapılan saldırı uyarılarını ve sivillerin bazı bölgelerin güvenli addedilerek yönlendirilmesini de dikkate alarak bir rapor ortaya koydu.

KHAN YOUNİS: İsrail Savunma Güçleri’nin (IDF) 10 Ekim’de yaptığı açıklamada Rimal ve Han Yunus’ta 200’den fazla hedefi vurduğu açıklanırken BBC, Han Yunus’un merkezinin birkaç kilometre güneydoğusundaki Abasan el-Kabira ve Abasan el-Saghira mahallelerinde yaşayanlara 8 Ekim tarihinde atılan uyarı tweetinde “Han Yunus şehir merkezine” gitmeleri yönünde bir uyarı yapıldığını belirtti. BBC Verify, “Daha sonra farklı talimatlar verilmiş olması ihtimalini göz ardı edemeyiz, ancak BBC buna dair herhangi bir kanıt bulamamıştır” dedi.

8 ekim tarihinde atılan uyarı tweeti ile bölgedeki insanların Han Yunus’un merkezine gitmesi istenirken, bu merkez 10 ekimde saldırıların hedefi oldu.

RAFAH: BBC, ertesi gün (11 Ekim) daha güneyde, Mısır sınırı yakınlarındaki Refah’ın merkezindeki Nejmeh Meydanı’nda bir başka saldırı daha olduğunu doğruladı.

BBC, IDF tarafından 8 Ekim’de yayınlanan uyarıda bölge sakinlerinin “güvenlikleri için” derhal Refah şehir merkezindeki sığınağa gitmeleri yönünde bir talimatın yer aldığını ve bu uyarı paylaşımında harita üzerinde insanları Refah’a yönlendiren bir okun da olduğunu tespit etti. BBC, “Daha sonra farklı talimatlar verildiğine dair bir kanıt bulunamamıştır” derken, 8 Ekim’de insanların yönlendirildiği Refah 11 Ekim’de vuruldu.

KHAN YOUNİS: IDF, 16 Ekim’de Gazze Şehri sakinlerine “güvenliğiniz ve sevdiklerinizin güvenliği sizin için önemliyse” Han Yunus’un güneyine hareket edin şeklinde bir uyarı yayınlamıştı.

BBC, uyarıdan 3 gün sonra 19 Ekim’de Han Yunus’ta, Cemal Abdülnasır Caddesi’nde bir başka saldırı daha olduğunu bildirdi. BBC, olay sonrası çekilen görüntülerde ölü ve yaralıların enkazdan çıkarılarak yakındaki Nasser hastanesine götürüldüğünü vurguladı.

GAZZE’DEKİ MÜLTECİ KAMPLARI: BBC, Gazze’nin merkezinde dört mülteci kampı bulunduğunu ve bunların ikisinin vurulduğunu teyit ettiklerini belirtti. Al-Bureij kampının 17 Ekim’de,  al-Nuseirat kampının da 18 Ekim’de saldırıların hedefi olduğu aktarıldı. Deir al-Balah isimli diğer bir mülteci kampının da 25 Ekim’de vurulduğunun Al Jazeera tarafından teyit edildiği ifade edildi.

BBC; İsrail Savunma Güçleri’nin, Doğu ve Güney Maghazi bölgesi sakinlerine Gazze’nin merkezindeki kamplara gitmeleri yönünde 8 Ekim’de uyarılarda bulunduğunu ve sonrasında farklı talimatlar verildiğine dair ellerinde bir veri olmadığını paylaştı.

8 Ekim’de bölge sakinlerinin gitmesi istenen Gazze merkezindeki 4 mülteci kampının 3’ünün 17, 18 ve 25 Ekim tarihlerinde vurulduğuna dikkat çekildi.

Güvenli bir yer yok

Al Jazeera Gazze muhabiri Wael al-Dahdouh; eşi, oğlu ve kızı İsrail saldırıları ile öldürüldükten sonra Al Jazeera’ye verdiği röportajda “Gazze’de güvenli hiçbir yer yok” demişti. İsrail’in bölge sakinlerine güvenlikleri için güneye gitmeleri yönündeki uyarısının ardından ailesinin kuzeyden taşındığını ama yine de hayatlarını kaybettiğini belirtmişti.

IDF: Terörist hedefleri vurmaya devam edeceğiz

BBC, IDF’ye bu saldırılar ve yapılan uyarılar ile ilgili sorular iletti. IDF yanıt olarak ise bu bahsi geçen yerlere ilişkin daha fazla bilgi veremeyeceklerini söyledi. IDF ayrıca, Gazze’deki sivillere güvenlikleri için güneye gitmeleri çağrısında bulunduklarını ancak Gazze’nin tüm bölgelerindeki terörist hedefleri vurmaya devam edeceklerini açıkladı.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version