Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bakandan ‘faili belli’ saldırılara yanıt: Soruşturuluyor!


AMED – Mezarlıkların tahrip edilmesine dair verilen önergeyi yanıtlayan İçişleri Bakanlığı, “mevzuata aykırı davrandığı tespit edilen personel hakkında soruşturma yapıldığını” ileri sürdü. 

 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan, mezarlıklara ve cenazelere yönelik gelişen saldırıları 13 Ekim’de Meclis’e taşıdı.  İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na sunulan soru önergesinde, geçmişte yaşanan saldırılar hatırlatıldı. Önergede, Şirnex’in Besta bölgesinde bulunan ve 1990’lı yıllarda “güvenlik” gerekçesiyle boşaltılan Xirbê Bestê (Dedeören) köyünde farklı tarihlerde hayatını kaybeden PKK’lilere ait mezarlığının tahrip edilmesine yer verildi. 

 

SORULAR

 

Önergede, Bakan Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle şu sorular soruldu: “Şırnak’ın Besta bölgesindeki mezarlık saldırısı kim ve kimler tarafından yapılmıştır? Şırnak’ın Besta bölgesindeki ve diğer illerdeki mezarlıklara saldırılar Diyanet’in gündeminde midir? Keyfi olarak mezarlıktan çıkarılıp kimsesizler mezarlığına defnedilen cenazelerle ilgili bir girişimde bulunacak mıdır? Mezarlıklara ve ölü bedenlere yönelik benzeri hukuka aykırı insanlık onur ve haysiyetine aykırı saldırı ve suçların önlenmesi için herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?”

 

BAKANLIKTAN ‘SORUŞTURULUYOR’ YANITI 

 

Bakanlık, önergeye yanıt verdi. Yanıtta, “terörle mücadele” edildiği belirtilerek, “Söz konusu soru önergesinde yer alan iddialarla ilgili olarak, Kolluk Kuvvetlerine yönelik her türlü ihbar ve şikâyet hakkında titizlikle araştırma yapılmakta, mevzuat hükümlerine aykırı davrandığı tespit edilen personel hakkında adli/idari soruşturma yapılmaktadır” denildi. 

 

ASIL SORULAR YANITSIZ

 

Bakanlığın “soruşturuluyor” yanıtını ve mezarlıklara dönük saldırıları değerlendiren HEDEP’li Newroz Uysal Aslan, bugüne kadar başlatılan hiçbir soruşturmada ilerleme kaydedilmediğini ifade etti. Şimdiye kadar kaç mezarlığa saldırı olduğu ve kaçının soruşturulduğunun yanıtı verilmediğine dikkati çeken Aslan, saldırılarla toplumsal hafızanın hedeflendiğini söyledi. 

 

YARATILMAK İSTENEN ALGI

 

Saldırıları “devletin siyaset aklının tezahürü” olarak nitelendiren Aslan, Kürt sorununun çözümü noktasında çatışmalı sürece dönülmesinin ardından ilk olarak Ekin Wan’ın çıplak bedeninin teşhir edildiğini anımsattı. Aslan, son dönemlerde cenazelerin kan örneklerinin uyuşmasına rağmen ailelerine verilmediğini, ailelerinin baskıya maruz kaldığını, birinci dereceden aile yakınlarının törenlere katılmasının engellendiğini ve mezarlıkların tahrip edildiğini aktardı. 

 

Uysal, saldırılarla, “ölü bedene bile saldıran devlet, yaşayan ve mücadele edene neler yapmaz” algısının yaratılmak istendiğini kaydetti. Uysal, “Bu nedenle bu saldırıların aynı zamanda mücadeleye saldırı olduğunu ve bununla yüzleşilmeden, bu saldırılar durdurulmadan gerçek anlamıyla barış ortamından bahsedilmeyeceği açıktır. Kürt halkı kendi çocuklarına, yakınlarına, simgelerine yapılabilecek her türlü saldırının karşısındadır” diye konuştu. Uysal, son olarak tüm kesimlerin saldırılara karşı durması gerektiğini vurguladı. 

 

MA / Müjdat Can 

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version