Azerbaycan, Batı’nın arabuluculuğuna gerek kalmaksızın iki ülke arasında barış görüşmelerini yürütme arayışında
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan’ı barış görüşmelerine katılmaya davet etti.
Görüşmenin iki ülke arasındaki sınırda ya da başka bir yerde yapılabileceğini kaydeden bakanlık Ermenistan’ı “yeni gereksiz gecikmelerden kaçınmaya” ve müzakereleri yeniden başlatmaya çağırdı.
Bakanlık açıklamasında, “Karşılıklı olarak kabul edilebilir bir mekanın seçimi veya devlet sınırında buluşma kararı da dahil olmak üzere barış sürecinin devamına ilişkin sorumluluk iki ülkeye aittir,” denildi.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in bir dış politika danışmanı daha önce Reuters’e yaptığı açıklamada görüşmelerin Batı’nın arabuluculuğuna gerek kalmadan iki taraflı olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini bildirdi. Geçmişte Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri iki tarafı bir barış anlaşmasına varmaya ikna etmek için başarısız girişimlerde bulundu.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Gürcistan’a yaptığı bir ziyaret sırasında Azerbaycan ile bir barış anlaşması imzalamayı ve diplomatik ilişkiler kurmayı umduğunu söylemiş, ardından Azerbaycan’ın attığı bazı adımların Ermenistan’a karşı yeni askeri operasyonlara hazırlandığı izlenimi verdiğini dile getirmişti.
Azerbaycan, etnik Ermenilerin 1990’ların başında ayrıldıklarından beri fiili bağımsızlıklarını sürdürdükleri Dağlık Karabağ bölgesini eylül ayında yeniden ele geçirmesinin ardından avantajlı bir çözüm elde etmek için güçlü bir konuma sahip oldu.
İki ülke, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana otuz yıldır çatışma halinde.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***