AYM, Yargıtay’ın Anayasa’yı askıya alan kararına cevabını yeni bir ihlal kararı ile verdi. Yüksek Mahkeme, Cizre’de Hendek olaylarındaki can kayıplarında yaşam hakkının ihlal edildiğini açıkladı.
Anayasa Mahkemesi (AYM), Şırnak’ın Cizre ilçesinde hendek olayları döneminde yürütülen operasyonlarda hayatlarını kaybedenlerle ilgili yapılan 9 ayrı başvuru hakkında hak ihlali kararı verdi. AYM’nin kararı Can Atalay davasına benzerliği ile dikkat çekti.
30 BİREYSEL BAŞVURU İLE KARAR AÇIKLANDI
Anayasa Mahkemesi bölüm toplantısında, 16 Kasım Perşembe günü görüşmeye başladığı 30 önemli bireysel başvuru dosyası ile ilgili kararlarını duyurdu. AYM’nin açıkladığı kısa kararlarda başvurucu isimleri ve olayın ayrıntısı yer almazken sadece başvuru konusu ile sonuçlarına yer verildi.
YARGITAY’A CEVAP NİTELİĞİNDE KARAR
Kısadalga’nın haberine göre, AYM, cezaevinde tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın “seçilme hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine hükmetmiş, karar 4’e karşı 9 oyla alınmıştı.
Önce yerel mahkeme, ardından Yargıtay 3. Ceza Dairesi Anayasa Mahkemesi’nin kararına uymayı reddetmişti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa’yı askıya alarak AYM’nin Can Atalay kararında imzası bulunan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti. Gündemdeki yerini koruyan bu krizle ilgili herhangi bir açıklama yapmayan AYM’nin verdiği bu kararlar Yargıtay’a cevap olanak değerlendirildi.
AYM YAŞAM HAKKI İHLALİ KARARI VERDİ
AYM, Şırnak’ın Cizre ilçesinde hendekler döneminde yürütülen operasyonlarda hayatlarını kaybedenlerle ilgili 9 ayrı başvuruyu inceledi. AYM’nin incelediği 9 başvurunun konusu “Başvuru, Şırnak’ın Cizre ilçesinde güvenlik güçleri tarafından terörle mücadele kapsamında yürütülen operasyonlar sırasında meydana gelen ölüm olayı ve bunu takip eden süreç nedeniyle başta yaşam hakkı olmak üzere temel hak ve hürriyetlerin ihlal edildiği iddiasına ilişkindir” şeklinde açıklandı.
AYM, bu başvurulardan 8’i hakkında “Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının ihlal edilmediğine” karar verdi. AYM bir dosyada ise ihlal kararı verdi.
İDDİALAR KABUL EDİLEBİLİR BULUNDU
Bu dosyada “Silahlı güç kullanımının etkili soruşturulmadığına ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna” karar veren heyet, esas incelemesi sonunda da Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğine” hükmetti. Heyet, aynı başvurudaki “Acil sağlık hizmeti sunulmadığına ilişkin iddianın başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez olduğu” kararı verdi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***