Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ankara Barosu’ndan İsrail hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuru


ANKARA – Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Hilal Çelik, baro olarak Gazze’ye saldırıları nedeniyle İsrailli yetkililer hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurduklarını duyurdu. 

 

Ankara Barosu, Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla baronun Eğitim Merkezi’nde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada konuşan Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Hilal Çelik, “21. yüzyıl çocuğun insan onurunun hiçe sayıldığı, yaşam hakkının değersizleştirildiği bir yüzyıl olarak tarihteki kara yerini aldı. Dünya devletleri Gazze’de işlenen savaş suçlarına, katledilen bebek ve çocuklara gözünü kulağını kapattı. Tıpkı yıllardır Afrika’da açlıktan temiz su ve temiz gıdaya, ilaca ve tedaviye erişemediği için ölen binlerce çocuğa gözünü kulağını kapattığı gibi. Tıpkı küreselleşen çocuk emeği sömürüsüne gözünü kulağını kapattığı gibi” dedi.

 

‘KINAMADAN ÖTEYE GEÇMEYEN AÇIKLAMALAR’ 

 

Milyonlarca çocuğun hakkının ihlal edildiğine vurgu yapan Çelik, “Eşitsizlik ve yoksulluğun yanı sıra doğal afetler ve salgınlarda da en ağır mağduriyetleri çocukların yaşadığını hepimiz biliyoruz. Dünyanın sivil çalışmalarının çözüm üretme çabalarını takip ediyor, destek vermeye çalışıyoruz. Fakat Gazze’de olduğu gibi uluslararası insancıl hukukun temel ilkeleri ve uluslararası sözleşmelere rağmen çocukların ve bebeklerin öldürülmesine sessiz kalınmasını, uluslararası kuruluşların kınamadan öteye geçemeyen açıklamalarını dinlemek istemiyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ’NE BAŞVURU

 

Çelik, Ankara Barosu olarak İsrail devletinin Gazze’de hastaneleri, mülteci kamplarını, sivil konvoyları ve sivil yerleşim alanlarını kasıtlı olarak hedef alarak 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye saldırılarını sürdürmesi ve sivil halkın hayatta kalabilmesi için gereken temel ihtiyaçlara erişimini engellenmesine sessiz kalmadıklarını belirterek, “Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni imzacı devletlerinden olan İsrail devletinin hak ihlallerinin acilen raporlanması için Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne ve başta İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu olmak üzere bu hak ihlallerinin failleri olarak gördüğümüz İsrail Devlet Başkanı, Savunma Bakanı, Dışişleri Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve İsrail ordusunun diğer şüpheli kişileri aleyhine Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurduğumuzu bildiririz” bilgisini paylaştı. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version