Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Almanya’da ‘patron temsilcisi’nden hükümete ‘kaliteli işgücü’ çağrısı

Ipsos anketi: Almanya ve Türkiye 'göç endişesi'nde yarışıyor


Almanya İşverenler Birliği (BDA) Başkanı Rainer Dulger, iş gücü açığı sorununa en kısa sürede çözüm bulunamaması halinde ülkenin refahını kaybedeceği uyarısında bulundu. Bild am Sonntag gazetesine konuşan Dulger’e göre, mevcut kalifiye iş gücü açığının tamamen giderilmesi zaten imkansız. Bu nedenle politikacılar en azından zararı azaltmaya çabalamalı.

DW Türkçe’nin aktardığına göre Dulger, “Kalifiye iş gücü açığının tamamen giderilmesi mümkün değil ve bu durum ülkeyi refah kaybına sürükleyecek. Politikacılar en azından nitelikli iş gücü açığını azaltmaya çalışmalı” diyen ve Almanya’nın yurt dışında cazip bir ülke olması gerektiğini savunarak şöyle devam etti: “Peki bunun için Almanya olarak biz ne yapıyoruz? En zor dillerden birine sahibiz, konut piyasası felaket halde, bürokrasi çok ve çocuk yuvalarında hem yer az hem de açık oldukları saatler esnek değil. Yurt dışından nitelikli iş gücü gelmesi için diğer göç ülkeleri gibi bir ‘hoşgeldiniz’ kültürüne ihtiyacımız var.”

ASGARİ ÜCRET ARTIŞI TALEPLERİNİ REDDETTİ

Dulger, işveren tarafına yöneltilen ve asgari ücreti cazip hale getirecek bir ücret artışını engelledikleri eleştirisini de reddetti. Almanya’da asgari ücret artışından Asgari Ücret Komisyonu’nun sorumlu olduğunu belirten Dulger, “Bu komisyonda işveren ve işçi temsilcileri oturuyor, onların önerdiği asgari ücret önerisini de hükümet yürürlüğe koydu” dedi.

Bir sonraki asgari ücret artışı müzakerelerinde daha güçlü bir artış yapılması yönündeki talepleri ise geri çeviren Dulger, özellikle koalisyıon hükümetinin büyük ortağı olan SPD’den (Sosyal Demokrat Parti) gelen artış taleplerine atfen de “Siyaset ücret tespitine karışmasın. Eğer düşük gelirlilerin elinde daha fazla para kalmasını istiyorsa vergileri ve sosyal giderleri azaltabilir” önerisinde bulundu.

ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİNDE NE YAŞANMIŞTI?

Ancak asgari ücret komisyonunun artış önerisi bu sene Dulger’in iddia ettiği gibi olmadı. Üçü sendika, üçü işveren, üç de bilim insanından oluşan dokuz kişilik komisyon son genel asgari ücret tespit müzakerelerinde uzlaşı sağlayamadı. Bunun üzerine Komisyon’daki bilim insanı temsilciler, asgari ücretin önümüzdeki yılın başından itibaren saatte 12,41 euro, 1 Ocak 2025’ten itibaren de 12,82 euro olmasını önerdi, sendikalar ise bunu az bularak sert biçimde eleştirdi.

Almanya’da 2015’te yürürlüğe giren genel asgari ücret, federal hükümetin beş yıllığına görevlendirdiği ve dokuz üyeden oluşan bir komisyonu tarafından belirleniyor ve hükümete öneriliyor. Federal hükümet de önerileni kararname çıkararak yürürlüğe koyuyor. Prensipte bizzat hükümetin asgari ücreti yükseltme yetkisi bulunmuyor. (Kaynak)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version