Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Almanya, Fransa ve İtalya, AB Yapay Zeka Yasası konusunda anlaşmaya vardı

Almanya, Fransa ve İtalya, AB Yapay Zeka Yasası konusunda anlaşmaya vardı


Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

Reuters tarafından görülen ve Avrupa düzeyinde müzakereleri hızlandırması beklenen ortak bir belgeye göre üç hükümet, gönüllülük esasına dayanan ancak AB’deki küçük ve büyük AI sağlayıcıları için bağlayıcı olan taahhütleri destekledi.

REKLAM

Fransa, Almanya ve İtalya, Avrupa Birliği’nde (AB) yapay zekanın (AI) nasıl düzenlenmesi gerektiği konusunda bir anlaşmaya vardı.

Reuters tarafından görülen ve Avrupa düzeyinde müzakereleri hızlandırması beklenen ortak bir belgeye göre üç hükümet, gönüllülük esasına dayanan ancak AB’deki küçük ve büyük AI sağlayıcıları için bağlayıcı olan taahhütleri destekledi.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi, bloğun kendisini nasıl konumlandırması gerektiğini uzun süredir müzakere ediyor.

Haziran ayında Avrupa Parlamentosu (AP), AI’nin yenilikçi gücünden yararlanırken, AI uygulamalarının risklerini kontrol altına almak ve ayrımcı etkilerden kaçınmak için tasarlanan AI Yasası’nı sundu.

Eurativ‘in haberine göre, cuma günü AP milletvekilleri, vakıf modellerine yönelik önerilen yaklaşım konusunda çıkmaza girmelerinin ardından üye devlet temsilcileriyle yaptıkları toplantıyı terk etti.

Fransa, Almanya ve İtalya, Avrupa Parlamentosu’nun bu oturumunda mevzuatı geçirme çabalarını tamamen raydan çıkarma tehdidinde bulunan hareketle, düzenlemeye karşı çıkan daha büyük üye devletler arasında yer aldı.

“Yapay zeka kuralları herkes için bağlayıcı olmalı”

Haziran ayındaki müzakereler sırasında Avrupa Parlamentosu, kuralların başlangıçta yalnızca ABD başta olmak üzere büyük yapay zeka sağlayıcıları için bağlayıcı olmasını önerdi.

Fakat üç AB hükümeti, daha küçük Avrupalı sağlayıcılar için bu belirgin rekabet avantajının, onlara olan güveni azaltarak daha az müşteriyle sonuçlanma dezavantajına sahip olabileceğini ileri sürerek öneriye karşı çıktı.

Bu nedenle davranış ve şeffaflık kurallarının herkes için bağlayıcı olması gerektiği, kuralların ihlal edildiğinin tespiti durumundaysa bir yaptırım sisteminin kurulabileceği dile getirildi.

Dijital İşler Bakanlığı ile birlikte konudan sorumlu olan Almanya Ekonomi Bakanlığı, yasaların ve devlet kontrolünün yapay zekanın kendisini değil, daha ziyade uygulamasını düzenlemesi gerektiğini söyledi.

Dijital İşler Bakanı Volker Wissing Reuters’e verdiği demeçte, Fransa ve Almanya ile sadece yapay zekanın kullanımını sınırlamak için bir anlaşmaya varılmasından çok memnun olduğunu söyledi.

Wissing, “Dünya çapında en iyi AI liginde oynamak istiyorsak teknolojiyi değil uygulamaları düzenlememiz gerekiyor” dedi.

Teknoloji ve hukuk hedefleri arasında denge

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Franziska Brantner Reuters’e yaptığı açıklamada fırsatları değerlendirmenin ve riskleri sınırlandırmanın çok önemli olduğunu söyledi.

Brantner, “Henüz tanımlanmamış bir teknolojik ve yasal zeminde her iki hedef arasında bir denge sağlayabilecek bir öneri geliştirdik” dedi.

Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler yapay zekanın ekonomik faydalarını yakalamaya çalışırken, İngiltere kasım ayında ilk yapay zeka güvenlik zirvesine ev sahipliği yaptı.

Alman hükümeti, pazartesi ve salı günleri Thüringen eyaletindeki Jena’da siyaset, iş ve bilim dünyasından temsilcileri bir araya getirecek bir dijital zirveye ev sahipliği yapacak.

Alman ve İtalyan hükümetlerinin çarşamba günü Berlin’de yapacağı görüşmelerde de AI ile ilgili konular gündemde olacak.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version