Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ailesinden 2 kişi katledildi, 4 kişi tutuklandı: Tek suçum Kürt olmak


 

 

ŞIRNEX – Ailesinden iki kişi devlet tarafından katledilen, kardeşi ve 3 yeğeni de tutuklu bulanan Barış Annesi Nebiha Acar, yaşadıklarına dair “Kürdüm diyen birini ya öldürüyorlar ya da tutukluyorlar” dedi. 

 

Devletin Kürt meselesini ortadan kaldırmak üzeri bugüne dek sarıldığı baskı ve şiddet politikaları, 40 bini aşkın insanın ölümüne neden olmasının yanı sıra binlerce ailenin büyük acılar çekip akıl almaz zorluklar yaşamasına neden oldu. 90 yıllardan bu yana devletin yönelimine maruz kalmış bu aileden biri Mêrdîn’in Kerboran (Dargeçit) ilçesine bağlı Gelîkûr köyünde yaşayan Acar ailesi. 

 

Aile fertlerinin anlatımlarına göre, 1992 yılında yaşadıkları köye baskın yapan askerler Celal Acar ile başka bir köylüyü alıkoydu. Köy mezarlığına götürülen Acar ve diğer köylü, üzerlerindeki giysiler çıkartılıp PKK’lilere ait kıyafetler giydirildikten sonra öldürüldü. 

 

Aile, 1994 yılında koruculuk dayatmasını kabul etmedikleri için Şirnex’in Hezex (İdil) ilçesine yerleşti. Haziran 1996 yılına gelindiğinde bu kez ailenin diğer çocukları Mehmet Ata Acar, yolda durdurulduğu asker ve korucular tarafından öldürüldü. Cenazenin yanı başına bir silah bırakılan Mehmet Ata Acar’ın öldürülmesi kayıtlara tıpkı abisi gibi  “terörist” olarak geçirildi. 

 

Üzerlerindeki baskılar hiç eksilmeyen aile, her şeye rağmen mücadelelerinden geri adım atmadı. Aile fertlerinden Tenzile Acar 2017 yılında gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. 6 yıldır tutulduğu cezaevinde Hepatit B teşhisi konulan Acar, İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ağır hasta tutsaklar listesinde. Katledilen Mehmet Ata’nın oğlu Celal Acar’ın geçtiğimiz aylarda tutuklanmasının ardından son olarak 19 Ekim’de aile fertlerinden Yasin Acar ile amcası Lokman Acar “örgüt üyesi” iddiasıyla gözaltına alınıp tutuklandı. Karşılaştıkları baskılardan dolayı ailenin birçok ferdi yönünü özgürlük saflarına çevirmiş. 

 

Lokman Acar’ın ablası, Tenzile, Celal ile Yasin’in ise halası olan Barış Annesi Nebiha Acar, ailenin üzerindeki baskıları “Tek suçumuz Kürt olmamızdır” diyerek anlattı. 

 

‘YA ÖLDÜRÜYORLAR YA DA TUTUKLUYORLAR’

 

Yıllardır farklı türde baskılara maruz kaldıkların dile getiren Nebiha Acar, “Devletin bize yaşattıkları ve yaptıkları anlatılamaz. Artık nasıl anlatacağımızı bile bilmiyoruz. Şu an ailemden 4 kişi tutuklu. Acaba neden? Bunun sebebi bizim Kürt olmamızdır. Tutuklanan kardeşim Lokman, HDP Şirnex İl Genel Meclis üyesiydi. Her ay resmi toplantılara katılırdı. Hiçbir suç işlemedi ama şuan cezaevinde. Babam uzun zamandır yatalak ve ona bakıyordu. Kardeşim hastane bahçesinde gözaltına alınıp tutuklandı. Kürt olduğumuz için bize bu zulmü ve hakareti yapıyorlar. Hak yok, hukuk yok. Haksızlık var, hukuksuzluk var ve adaletsizlik var” dedi.  

 

Hal böyle iken gençlerin neden dağa gittiğinin sorgulandığını belirten Acar, “Sebepleri ortadadır. Ben Kürdüm diyen birini ya öldürüyorlar ya da tutukluyorlar. Yeğenim Yasin’i de tutukladılar. Onun da hasta bir çocuğu var. 15 gün Ankara’da, 10 gün evinde kalıyordu. Dört yıldır hastane yolundaydı. Evde kimse yok, çocuğunu hastaneye kim götürecek? Yaptıkları bu zulmü kimse yapmaz” ifadelerini kullandı. 

 

‘GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ’

 

Acar, tutuklamalar nedeniyle hasta olmasına rağmen 7 yıldır cezaevinde olan yeğeni Tenzile’nin görüşüne gidecek kimsenin kalmadığını da söyledi. Barış Annesi, şöyle devam etti: “Bir evde dört kişinin tutuklanması çok zordur. Her biri başka bir cezaevinde. Bu yüzden hepsiyle görüşmeye imkânımız yok. Allah bizim hakkımızı yerde bırakmasın. Allah bu zalimlerin yanına bırakmasın. Türkiye’nin hakkı, hukuku, adaleti nerede? İnsan haklarını koruyoruz diyenler nerede? Hak ve hukuk olsaydı uygularlardı.” 

 

Kendilerine her ne yaşatılırsa yaşatılsın Kürt kimliğinden ve mücadelelerinden asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Nebiha Acar, “Öldürülmekten de tutuklanmaktan da korkmuyoruz. Çocuklarımız, torunlarımız dahi alınsa geri adım atmayacağız, davamızdan vazgeçmeyeceğiz. Bu ülke bizim, bu topraklar bizim topraklarımızdır. Allah bizi Kürt olarak yarattı ve öyle de kalacağız” diye konuştu. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version