Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Afet yasası teklif görüşmesi: Bu halk için en büyük afet sizsiniz


ANKARA- Meclis’te tartışılan “Afet riski alanlarının dönüştürülmesi” teklifine tepki gösteren HEDEP’li Perihan Koca, AKP iktidarına seslenerek, “Bu halk için en büyük afet sizsiniz” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Mersin Milletvekili Perihan Koca, Meclis Genel Kurulu’nda ikinci bölümü görüşülen “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif”e dair söz aldı.

‘CİDDİ BİR VURGUN’

Koca teklifi, “çok ciddi bir vurgun olarak” nitelendirdi. Teklifin depremle, halkın acil ihtiyaçlarıyla, kamucu politikalarla uzaktan yakından bir ilgisinin olmadığını belirten Koca, “Ülke tarihinin en büyük vurgunlarından birinin yasal kılıfını uydurmaya çalışıyorsunuz. Adına da ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi’ diyorsunuz. Ülkeyi kuzeyden güneye, doğudan batıya yağmalayan ama doymak bilmeyen müteahhitler çetesine komple teslim yasasıdır bu. Sizin dönüşümden anladığınız ranttan ve talandan başka bir şey değildir. Kanun teklifinde 11 yılda 2 milyon 200 bin bağımsız bölümün dönüştürüldüğünü belirtmişsiniz. Soruyorum. Dönüşüm tek başına depremden, afetten korur mu? Korumaz” dedi.

‘RANTIN EN BÜYÜĞÜNE HAZIRLANIYORSUNUZ’

Mereş depreminin etkilerini de anımsatan Koca, “Alüvyonlu topraklarda her biri birer mezarlığa dönüşen dev siteler yaptınız. Bunu siz yaptınız. Malatya merkezindeki kayısı bahçelerini kente çevirdiniz. Yumuşak zeminli bahçelerden dönüştürülen yaşam alanlarında yüzlerce insan yaşamını yitirdi. Bunu siz yaptınız. Hatay’da zaten yumuşak zemin üzerine kurulu kenti niye dönüştürmediniz? Madem derdiniz dönüşüm, neden on binlerce insanın ölümüne göz göre göre göz yumdunuz? İnsanlar ölsün, mülkleri size kalsın diye mi? Hali hazırda  var olan yasayı Van depreminden hemen sonra çıkardınız, o günden bugüne uyguladığınız kentsel dönüşümün sadece %10’u depremle ilgili diğer tüm dönüşümler rantsal dönüşüm olarak gerçekleşti. Şimdi bu rantsal vurgunun en büyüğüne hazırlanıyorsunuz. Neden çünkü sermaye birikimine ihtiyacınız var ve en iyi bildiğinizi yapıyorsunuz yoksulun malına çöküyorsunuz. Bu yasa afet yasası falan değildir. Kendi anayasanıza bile sığmıyor bu yasa” diye konuştu.

‘EN BÜYÜK AFET SİZSİNİZ’

Koca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Müteahhitlerinizin göz diktiği bölgelerdeki topraklara el koyma yasasıdır bu. Bu yasa ile rezerv yapı alanı ilan ettiğiniz yerlerden insanları süreceksiniz, kovacaksınız. Mahkeme kararına bile gerek duymadan yapacaksınız bunu. Yargı organı yok, yasama zaten yok. Hiçbir ön tartışmanın, ön incelemenin olmadığı, yasama kurnazlığınızla yürüttüğünüz bu torba yasa yağmalamasını adet edindiniz. İstiyorsunuz ki ülkeyi yer altıyla, yer üstüyle serbestçe yağmalayasınız. İstiyorsunuz ki Deli Dumrul gibi nefes alan herkesi haraca bağlayasınız. Başını sokacağı bir evi olana bile bir damı çok görüyorsunuz. Onu da elinden alıp, soyup soğana çevirip sokağa atıyorsunuz. Afet riski diyorsunuz ya hani bunun adına, bu halk için en büyük afet de sizsiniz, en büyük risk de sizsiniz. Siz var oldukça felaketler var olacaktır.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version