Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri: Hukuk darbesi


ADANA – Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunarak “hukuk darbesine” kalkışmakla suçladıkları Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ni protesto etti. 

 

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, İnönü Parkı’nda yaptıkları basın açıklamasıyla Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) TİP Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği tahliye kararını tanımayarak, kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını protesto etti. 

 

Açıklama öncesi konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube Başkanı Yakup Ataş, Cumartesi Anneleri’nin verdikleri mücadele sonucunda tekrardan Galatasaray Meydanı’nda açıklama yaptıklarını belirtip, “Zafer direnenlerin olmuştur” dedi.

 

Hazırlanan basın metnini ise Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Adana Şube Başkanı Baran Taygun Metin okudu.  

 

‘DARBE KALKIŞMASIDIR’

 

AYM’nin ne kadar büyük bir baskı altında olduğunun bir kez daha ortaya çıktığına dile getiren Metin, Yargıtay 3’üncü Dairesi’nin AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla bir “hukuk darbesine” kalkıştığını söyledi.

 

Metin, “Bu akıl almaz karar ile Türkiye hukuk tarihine kara bir leke daha eklemişlerdir. Yargıtay 3. Ceza Dairesi açıkça Anayasa Mahkemesi’ne başkaldırmıştır. Oysaki Anayasa’nın 153. Maddesi, Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama, yürütme, yargı ve idare makamlarını gerçek ve tüzel kişileri bağladığını açıkça hüküm altına almıştır. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bu kararıyla Anayasayı açıkça ilgâ etmiştir. Yargıtay 3. Ceza Dairesinin Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması, yargının siyasallaşmasının bir eseridir. Bu durum, Türkiye’de hukuk sisteminin işlemediğini ve kuvvetler ayrılığının bittiğinin göstergesidir” dedi. 

 

Kararı hukuki açıdan değerlendirmenin mümkün olmadığını belirten Metin, “Bu karar Anayasa Mahkemesi’ni feshetmek, Anayasal düzeni ortadan kaldırmak, Yargıtay eliyle açık bir darbeye yeltenmek demektir! Ancak şunun da çok iyi bilinmesini istiyoruz Hiçbir karar halkın iradesinin ve hukukun üstünde olamaz!” ifadelerini kullandı. 

 

HERKES KARŞI ÇIKMALI

 

Tüm kesimleri bu karara karşı mücadele etmeye çağıran Metin, şunları ekledi: “Bu bir yargı darbesidir. Bu yargı darbesine, Demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü, mahkemelerin tarafsızlığını ve bağımsızlığını savunan herkesin karşı çıkması gerekmektedir. Adana Emek ve Demokrasi Güçleri olarak hukuk darbesine karşı tavır alacağımızı yasama yürütme yargı organları arasındaki görev ayrımının sonuna kadar hatırlatacağımızı tüm kamuoyuna bildiriyoruz.” 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version