Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz tahliye edildi

ABD İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz tahliye edildi

15 Temmuz’dan sonra başlatılan hukuksuz cemaat soruşturmaları kapsamında yargılandığı davada 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan eski ABD İstanbul Başkonsolosluk irtibat görevlisi Metin Topuz tahliye edildi.

Bloomberg’de yer alan habere göre, ABD’nin İstanbul Başkonsolusluğu eski çalışanı Metin Topuz serbest bırakıldı. ABD ile Türkiye arasında diplomatik soruna yol açan tutuklamanın kahramanı Topuz’un şartlı tahliyeden yararlandığı bildirildi. Topuz 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

İstanbul’daki konsoloslukta Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi için irtibat görevlisi olarak çalışan Topuz, 2016’daki darbe girişiminin ardından hukuksuz cemaat soruşturmaları kapsamında terör örgütüne üyelik iddiasıyla 2017’de tutuklanmıştı. ABD diplomatik misyonu suçlamaları alenen reddederek Topuz’un serbest bırakılmasını talep etmişti.

Bloomberg’de yer alan haberde, “Haber, Erdoğan’ın hükümetinin Biden yönetiminden F-16 savaş uçakları istediği ve yabancı fonları çekmeye çalıştığı bir dönemde geldi” ifadelerine yer verildi.

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu sözcüsü, “Metin Topuz ile ilgili haberlerin farkındayız. Topuz’un ailesinin isteğine saygı göstererek başka bir açıklamamız yok” dedi. Topuz’un avukatlarının konuya ilişkin açıklama yapmadığı belirtildi.

ABD İLE İLİŞKİLER GERİLMİŞTİ

Türkiye’de 15 Temmuz 2016’da düzenlenen darbe girişiminin ardından ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli Metin Topuz ‘silahlı terör örgütüne yardım’ suçundan tutuklanmıştı. Topuz’un yargılandığı davadan 8 yıl 9 ay hapis cezası alması sonrası ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yazılı bir açıklama yaparak “Kararın Türkiye-ABD ilişkilerine zarar verdiğini” söylemişti.

Kararın temelsiz olduğunu belirten Pompeo, “Bu kararı destekleyecek güvenilir bir delil görmediğimiz gibi, kararın süratle üst mahkeme tarafından bozulmasını diliyoruz” demişti.

Topuz’un tutuklanmasının ardından ABD’nin Ankara Büyükelçiliği de bir açıklama yapmıştı.

Büyükelçiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Bu kararı destekleyecek inandırıcı bir delil görmediğimiz gibi, kararın süratle üst mahkeme tarafından bozulmasını diliyoruz. Sayın Topuz, yaklaşık 30 yıldır iki ülke yetkililerinin ve vatandaşlarının takdirini kazanan önemli çalışmalar yapmıştır. Talimatlarımız doğrultusunda, Türkiye ve ABD kolluk kuvvetleri arasındaki iş birliğini geliştirmiş; her iki ülkedeki insanların güvenliğine katkıda bulunmuştur” ifadeleri kullanılmıştı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version