Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

28 yıl önce Kerboran’da kaybedilenlerin akıbeti ve failleri soruldu


 

HABER MERKEZİ – İzmir ve Şirnex’te açıklama yapan İHD’liler, 1995 yılında Mêrdîn’in Kerboran ilçesinde gözaltında kaybedilen yurttaşların akıbetini ve faillerini sordu.

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Cumartesi Annelerine uygulanan yasaklara karşı Konak’taki eski Sümer Bank önünde basın açıklaması yaptı. “Kayıplar belli, failler nerede” ve “Kayıplar vicdandır, sahip çık” pankartlarının açıldığı açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. 

 

Bu haftaki açıklamada Mêrdîn’in Kerboran (Dargeçit) ilçesinde 29 Ekim – 8 Kasım 1995 tarihleri arasında gözaltında kaybedilen yurttaşların akıbeti ve failleri soruldu. 

 

Açıklamada konuşan İHD İzmir Şube Yöneticisi Gökhan Aygün, 30 haftadır Anayasa ve Anayasa Mahkemesi kararları ve Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmelerin çiğnendiğini söyledi. Aygün, “971. haftamızda Galatasaray’daki buluşmamız engellenerek gözaltına alınmasaydık cezasızlıkla kapatılmak istenen Dargeçit JİTEM dosyası ile kamuoyuna seslenecektik. 29 Ekim – 8 Kasım 1995 tarihleri arasında Mardin/Dargeçit’te ağır silahlı askerler ve korucular tarafından yapılan ev baskınlarında dört çocuk, iki lise öğrencisi ve iki kadının da aralarında olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı” diye belirtti. 

 

Gözaltına alınanların bir kısmının serbest kalmasına rağmen Davut Altunkaynak (12), Seyhan Doğan (13), Nedim Akyön (16), Mehmet Emin Aslan (19), Abdurrahman Olcay (20), Abdurrahman Coşkun (21) ve Süleyman Seyhan’dan (57) haber alınamadığını belirten Aygün, “Onları soran ailelerine ‘sorgu sonrası serbest bırakıldılar, dağa gitmişler’ cevabı verildi. Olaydan 4 ay sonra 6 Mart 1996 tarihinde Süleyman Seyhan’ın kafası olmayan yakılmış bedeni bir kuyuda bulundu. Seyhan’ın bulunmasından iki gün sonra da onun bulunduğu yer hakkında ailesine bilgi verdiği ve taburda yaşananları üst makamlara aktarma potansiyeli taşıdığı gerekçesiyle Dargeçit Jandarma Taburunda görevli uzman çavuş Bilal Batırır da kaybedildi” dedi.

 

‘VAZGEÇMEYECEĞİZ’

 

Yıllar sonra bu yurttaşların öldürülerek kuyulara gömüldüğünün ortaya çıktığını kaydeden Aygün, buna rağmen yapılan yargılama sonucunda 4 Temmuz 2022 tarihinde rütbeli subay, uzman çavuş ve koruculardan oluşan 18 sanığın beraat ettiğini anımsattı. Dargeçit kayıpları ve tüm kayıpların faillerinin etkin bir biçimde yargılanarak cezalandırılmalarını talep etmekten vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Aygün, “Kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz. Selam olsun bugün bir kez daha tüm baskıları göğüsleyerek ülkenin dört bir yanında bizimle eş zamanlı sesimize ses katan kayıp yakınları ve insan hakları savunucularına” diye konuştu. 

 

ŞİRNEX

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Şirnex Şubesi, kayıp yakınları için basın açıklaması gerçekleştirdi. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şirnex Şube binası önünde yapılan açıklamaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Şirnex Milletvekili Zeki İrmez, HDP, DBP, TJA, KESK, DİSK üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

 

‘POLİS, GÖZALTI VE ADLİ SÜREÇLERLE BASTIRMAK İSTİYOR’

 

“Kayıplar bulunsan failler yargılansın” pankartının açıldığı açıklamada basın metnini İHD Şirnex Şube Eşbaşkanı Esin Yılmaz okudu. Yılmaz, “Dargeçit kayıpları için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz. Kamu gücünü kullananlar, Anayasa’ya, AYM kararlarına ve uluslararası sözleşmelere meydan okuyarak bu hakkımızı engelliyor. ‘Kayıplarımız nerede?’, ‘Onları kaybedenler neden korunuyor?’ feryadımız karşısında etkin soruşturma ve kovuşturma yapılmasını sağlamakla görevli olanlar bu feryadımızı polis şiddeti, kelepçe, gözaltı ve adli süreçlerle bastırmak istiyor” dedi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version