Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yeni infaz yasasıyla cinsel saldırı, istismar ve rüşvet suçluları çıktı; cezaevleri boşaldı

Yeni infaz yasasıyla cinsel saldırı, istismar ve rüşvet suçluları çıktı; cezaevleri boşaldı


15 Temmuz’da çıkarılan infaz yasasıyla cinsel saldırı, istismar, rüşvet, uyuşturucu suçluları salıverildi. İnfaz yasası sonrasında cezaevlerinde bulunanların sayısı 80 bin kişi azaldı, 30 bin kişilik yer açıldı. Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, 2 Ekim itibarıyla cezaevi nüfusu yılbaşına kıyasla yüzde 23,5 azaldı.

Resmi verilere göre 2021 yılında cezaevlerinde 272 bin kişi bulunuyordu. Bu sayı 1 Ocak 2023’e kadar 69 bin kişi artarak 341 bine ulaşmış ve cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştı. Geçtiğimiz temmuz ayında çıkarılan yasa düzenlemesiyle cezaevi nüfusunda düşüş yaşadı.

2 Ekim itibariyle cezaevi nüfusu 80 bin 415 kişi azalarak 261 bin 82’ye geriledi. Bu kişilerin 217 bin 146’sı hükümlü, 43 bin 936’sı ise tutuklu. Kapalı cezaevlerinde 221 bin 232, açık ceza infaz kurumlarındaysa 39 bin 850 kişi bulunuyor. Ceza infaz kurumlarının toplam kapasitesiyse 297 bin 200 kişi.

14 Temmuz’da Meclis’te kabul edilen yeni infaz düzenlemesi, AKP’li Cumhurbaşkan Tayyip Erdoğan’ın onayıyla 15 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Buna göre 31 Temmuz’a kadar cezaevinde bulunan bazı hükümlülere, kapalı cezaevinden açık cezaevine üç yıl erken geçme ve buradan da tahliye yolu yasal statüye kavuşturuldu.

Yasa, bu hükümlüler arasında cinayet, yaralama, uyuşturucu, tecavüz, çocukların cinsel istismarı, dolandırıcılık, hırsızlık, yağma ve rüşvet suçlarından hüküm giyenler başta olmak üzere onlarca suçtan mahkum olanları da kapsıyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version