Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye, 2023 Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde dibe vurdu

Türkiye, 2023 Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde dibe vurdu


ERSAN KIRLI | BRÜKSEL TR724

World Justice Project tarafından hazırlanan 2023 Hukukun Üstünlüğü Endeksi çarşamba günü yayınlandı. 142 Ülkede hukukun üstünlüğünün ölçüldüğü indekste Danimarka, Norveç, Finlandiya, İsveç ve Almanya en yüksek skoru alırken, Venezuela son sırada kendine yer buldu. Türkiye, geçen yıla oranla bir puan daha kaybederek 117. sıraya geriledi. 

Rapora göre, küresel olarak birçok ülkede geçen yıla oranla hukukun üstünlüğü endeksinde gerileme yaşandı. 2016 yılı temel alındığında yaklaşık her beş ülkeden 4’ünde (yüzde 78) hukukun üstünlüğü zarar gördü.

Rapora göre dünya üzerinde yaklaşık 6 milyar insan hukukun üstünlüğünün gerilediği ülkelerde yaşıyor ve 2023 yılı raporu ile birlikte hukukun gerilediği ülke sayısı, hukukun gelişme gösterdiği ülke sayısını 6 yıl üst üste geçmiş oldu. Raporda otoriterleşme eğiliminin birçok ülkede devam ettiği fakat bu trendin yavaşlama gösterdiği ifade edildi.

Kaynak: WJP

AB üyesi 27 ülkenin 14’ünde hukukun üstünlüğü geçen yıla göre geriledi. Yunanistan ve Belçika geçen yıla oranla en çok puan kaybeden ülkeler oldu. Bulgaristan ve Slovenya ise AB üyeleri arasında geçtiğimiz yıldan bugüne hukukun üstünlüğü endeksinde en çok iyileşmenin yaşandığı ülkeler. Son 7 yıl dikkate alındığında, otoriterleştikleri gerekçesiyle Brüksel’de tepkilerin odağı olan Polonya yüzde 11 Macaristan da yüzde 9,9’luk bir gerileme yaşadı.

Türkiye, Rusya’nın gerisinde

Türkiye, hukukun üstünlüğü endeksinde; Gine, Honduras ve Nijerya ile aynı puana (0.41) sahip. 142 ülke arasında 117. sırada olan Türkiye, 113. sıradaki Rusya’nın gerisinde yer alıyor.

Türkiye, ‘hükümetin yetkileri üzerindeki kısıtlamalar’ başlığında ise 137. sırada yer aldı. Sadece Kamboçya, Belarus, Mısır, Nikaragua ve Venezuela’dan daha iyi bir skor elde debildi. Temel haklar kategorisinde ise Türkiye en kötü kayıtlara sahip on ülkeden biri oldu.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version