Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Suruç için adalet’ istedikleri için tutuklanan iki kadın tahliye oldu


DÎLOK – DAİŞ tarafından katledilen 33 düş yolcusu için “Suruç için adalet ve “33’leri unutma” şeklinde duvar yazılaması yaptıklerı için tutuklanan Mihriban Aslan ve Endam Hatice Özaslan. 42 gün sonra çıktıkları ilk duruşmada tahliye oldu. 

 

Riha’nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde bulunan Amara Kültür Merkezi’nde 8 yıl önce DAİŞ tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda katledilen 33 düş yolcusu için adalet talebi ile 21 Ağustos 2023 tarihinde duvar yazılaması yaptıkları için tutuklanan Mihriban Aslan ve Endam Hatice Özaslan’ın ilk duruşması görüldü. 

 

Dîlok’ta evlerine yapılan baskınla gözaltına alındıktan sonra 23 Ağustos’ta “Örgüte isteyerek yardım etme” gerekçesiyle tutuklanarak Antep L Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’ne konulan iki kadının ilk duruşması Antep 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada Aslan ve Özaslan’ın yanı sıra avukatları hazır bulundu. 

 

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada ilk olarak Endam Hatice Özaslan savunma yaptı. Özaslan, 33 düş yolcusunun DAİŞ tarafından katledildiğini belirterek, “Bu kişiler arasında benim arkadaşlarım da vardı. Hatta birkaçı ile kısa bir süre önce görüşmüştük. Bu saldırı ile ilgili yargı süreci halen devam etmektedir. Bir netice alınamamıştır. Bu kapsamda insani bir davranış olarak hem orada ölen kişileri anmak adına hem de saldırı sebebiyle adalet isteme adına ve bunu hatırlatmak üzere duvara böyle bir yazı yazdığım doğrudur” dedi. Suruç için adalet istedikleri için 42 gündür tutuklu olduklarını hatırlatan Özaslan, “İnsani bir davranışla bu yazıyı yazdım” diyerek, tahliye ve beraat talebinde bulundu.

 

Ardından söz alan Mihriban Aslan da katliamda yaşamını yitirenler arasında arkadaşları olduğunu vurguladı. Aslan, “Bununla ilgili yargılama 7-8 yıldır devam etmektedir. Bu kapsamda insani bir davranışla bu yargılamada bir sonuç alınmasının hatırlatılması amacıyla böyle bir yazı yazdık. Belirttiğim gibi tamamen insani bir davranışla bu yazıyı yazdık” diyerek, tahliye ve beraatını istedi. 

 

İddia makamı ise, Aslan ve Özaslan’ın tutukluluk halinin devamı yönünde mütalaa verdi. Mütalaaya karşı yeniden söz alan Aslan ve Özaslan, yeniden tahliyelerini talep etti. 

 

‘BİZ DE ADALET İSTEMEKTEYİZ’

 

Mütalaayı kabul etmediklerini söyleyen Aslan ve Özaslan’ın avukatı Bülent Duran, “Suruç’taki patlama olayı ile ilgili yapılan yargılamada avukat olarak ben de görev almaktayım. 30 celse oldu ancak hiçbir ilerleme kaydedilemedi. Esas faillerin hiçbiri tespit edilemedi ve herhangi bir yargılama yapılmadı. Orada ölen insanlar için biz de adalet istemekteyiz. Müvekkillerin de bu doğrultuda insani bir davranışla adalet istediklerini belirtmiştir” diyerek müvekkilleri için tahliye ve beraat talebinde bulundu. 

 

TAHLİYE KARARI 

 

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, yurt dışına çıkma yasağı şartı ile Aslan ve Özaslan’ın tahliyesine karar verdi. Davanın bir sonraki duruşması 18 Ocak 2024 tarihine ertelendi. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version