Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Savaşın kiralara yansıması: Yüzde 300 zam


İZMİR – Emlak danışmanları, ülke kaynaklarının savaşa aktarılmasının kira fiyatlarına yüzde 300 zam olarak yansıdığını belirtti. 

 

AKP iktidarının politikaları nedeniyle derinleşen ekonomik kriz, kiralık ev fiyatlarında fahiş artışlara neden oluyor. Asgari ücretle geçimini sağlamaya çalışan yurttaşların bile ödeyemeyeceği boyutlara ulaşan kiralar, toplumsal krizleri de beraberinde getiriyor. Yaşanan fahiş zamlardan en çok öğrenciler, emeklilikler ve dar gelirli aileler etkileniyor. Türkiye genelinde kira artışının en çok yaşandığı ilk 3 ilden biri olan İzmir’de, fiyatlar ilçelere göre değişiyor. 10 bin liranın altında kiralık ev bulmanın mümkün olmadığı kentte, bu fiyat bazı ilçelere göre 2-3 katına çıkabiliyor. Ev sahipleri artan enflasyon oranına göre kiralara yüzde 300’leri bulan zam yapıyor, kiracılar ise kalacak yer bulmakta zorlanıyor.

 

EMLAKÇILAR: İSTİKRAR YOK

 

Emlak danışmanı Mehmet Hayri Kangül, artan enflasyonun hayatın her alanında olduğu gibi konut kira fiyatlarını da etkilediğini söyledi. Geçen yıl 3 bin TL olan bir ev kirasının bu yıl 8 bin liraya yükseldiğini aktaran Kangül, “Resmi rakam yüzde 25 olmasına rağmen kimse bunu umursamıyor. Çünkü denetimsizlik durumu var. Bir müşterim evine bir senede 3 sefer zam yaptı. O da kendince haklı, çünkü Türk Lirası değer kaybediyor. Ev sahipleri, ‘Parayı bankaya yatırsam, kiradan daha çok kazanırım’ diyor. Çünkü faiz oranları çok yüksek. Ülkede, ekonomik, siyasi ve toplumsal anlamda barışın sağlanacağı bir istikrar yok” dedi.

 

‘KAYNAKLAR SAVAŞA AKTARILIYOR’

 

Kira fiyatlarının artışında da Türkiye’de 40 yıldır devam eden savaşın etkili olduğuna işaret eden Kangül, “Ülkenin kaynakları savaşa aktarılıyor. Bu bütçe istihdama, eğitime, sağlığa ayrılmalıdır. Ancak Türkiye’nin izlediği politikalar, bunun çok uzağında kalıyor. Geleceğe dönük ciddi bir belirsizlik durumu var. Bunun nedeni de iktidarın ülkeyi yönetememesinden kaynaklanıyor” diye belirtti.

 

FİYATLAR YÜZDE 300 ARTTI

 

Kiraların vicdansızca arttığını, bu nedenle müşterilere fiyat vermeye utandıklarını belirten emlak danışmanı İsa Boğa da, fiyatların geçen yıllara göre yüzde 300’ü aşan oranda arttığını ifade etti. Daha önce kira kontratlarında artışı yüzde on olarak belirlediklerini ifade eden Boğa, şöyle devam etti: “TEFE, TÜFE denildi. Şimdi 3 kat artıyor. Düzensiz bir gelişme var. Devlet bu işe bir el atmalı, ev sahiplerini çağırıp ‘yüzde 25 artış’ demeli. Ama denetimsizlik olduğu için kimse karışmıyor. Kiracı da mahkemelerde sürünmek istemiyor. Caydırıcı cezalar verilse, geri adım atılır.”

 

‘HERKES KENDİ FİYATINI BELİRLİYOR’

 

Kira artışlarının en çok emekliler, öğrenciler ve dar gelirlileri etkilediğini söyleyen yurttaşlar isyan etti. Neşe Işık isimli yurttaş, ev sahiplerinin fiyatları istediği gibi belirlediğini ifade ederek, “Kiralar çok yüksek, uygun fiyatların olması gerekiyor. Kira fiyatları artıyorsa, maaşlarında artması gerekiyor. Fiyatların artışının sebebi devlettir. Ülkeyi yönetiyorsanız, bunları düzenlemeniz lazım. Yöneticilerin serbest piyasayı kaldırıp denetim yapması lazım” dedi.  

 

İnsanların kendi menfaatleri doğrultusunda kiraları belirlediğini dile getiren Bahri Sevidik, devlet sorumluluk almadığı için insanların kira fiyatlarını sürekli artırdıklarını söyledi. 

 

Kiraların anormal bir şekilde arttığını belirten Mustafa Bilginer Bilen, “Fiyat artışlarının nedeni enflasyondur. Böyle giderse de düşecek gibi durmuyor. Burada iş devlete düşüyor. Enflasyonun düşmesi için üretimin artması, kontrollerin sıkılaşması lazım. Bunlar yapılırsa belki enflasyon düşebilir” diye belirtti.

 

‘KİRAYI ÖDEMEK MÜMKÜN DEĞİL’

 

Kira artışlarına yetişemediklerini dile getiren Leyla Bakbak, “Artışların sebebi devlettir. Gece geç saatlere kadar çalışıyoruz ama yetiştiremiyoruz. Asgari ücretle çalışan bir insanın bu kiraları ödeyebilmesi mümkün değil. Kiraları ödeyebilmek için sürekli çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Türkiye’de ekonomik çöküşün olduğunu ve kira artışlarının da bu çöküşün yansıması olduğunu vurgulayan Atay Alparslan ise, maaşlarda yapılan zamların insanların eline geçmeden eridiğini söyledi. Alparslan, “Devletin kimseyi mağdur etmeden politika belirlemesi gerekiyor” dedi. 

 

MA / Delal Akyüz

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version