Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

SAVAŞ SUÇU İŞLENİYOR | İnsan Hakları İzleme Örgütü: İsrail, beyaz fosfor kullandı

İsrail ‘savaş suçu’ işliyor; “Gazze’de fosforlu bomba kullanılıyor” iddiası

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail’in, Gazze ve Lübnan’daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullandığını bildirdi. HRW’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “İsrail, Gazze ve Lübnan’daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullanarak sivilleri ciddi ve uzun süreli yaralanma riskiyle karşı karşıya bıraktı.” ifadesine yer verildi.

HRW, sırasıyla 10 ve 11 Ekim 2023’te Lübnan ve Gazze’de çekilen, Gazze Şehri limanı ve İsrail-Lübnan sınırındaki iki kırsal bölgede topçu tarafından atılan çok sayıda beyaz fosfor patlamasını gösteren videoları doğruladı ve bu videoları izleyen iki kişiyle röportaj yaptı. Beyaz fosforun dayanılmaz yanıklara yol açtığı ve evleri ateşe verebildiği hatırlatılan açıklamada, nüfusun yoğun olduğu bölgelerde beyaz fosfor kullanımının hukuka aykırı olduğu vurgulandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika direktörü Lama Fakih, “Beyaz fosforun kalabalık sivil bölgelerde kullanıldığı her durumda, dayanılmaz yanıklara ve ömür boyu acılara yol açma riski yüksektir.” dedi.

BREAKING: Israel has used white phosphorus in military operations in Gaza and Lebanon, putting civilians at risk of serious and long-term injuries.

White phosphorus causes excruciating burns and can set homes afire. Its use in populated areas is unlawful.https://t.co/TbCVA5Qynp pic.twitter.com/4UKANHTwI2

— Human Rights Watch (@hrw) October 12, 2023

Filistin Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da, “İşgalci İsrail, Filistinlilere karşı uluslararası yasaklı olan beyaz fosforu kullanıyor.” denildi. Lübnan Hizbullahı, sınırın güneyindeki Dahayra beldesi karşısında yer alan İsrail askeri mevzisinin füzelerle hedef alındığını duyurmuştu.

DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE SAVAŞ SUÇU İŞLENİYOR

Fosfor bombası kullanılması yasaklanan ve savaş suçu kapsamında değerlendirilen kimyasal bir silah. Dumanıyla perdeleme işlevi gören fosfor bombası, 155 milimetrelik top mermisi patladığında oksijenle temas kurarak ateş alıyor. Bu ateş, geniş bir alanı kaplıyor. Yerde de patlamalar meydana geliyor. Fosfor bombasının çıkardığı dumana maruz kalanlar boğularak can veriyor. Vücut, cilt altından içten dışa doğru yanıyor ve yanma durdurulamıyor. Beyaz fosfor yalnızca yakıcı değil, böbreği ve karaciğeri de etkiliyor. Organ yetmezliğine neden oluyor ve ölüme yol açıyor.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version