Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sarkozy’e yeni soruşturma: ‘Libya fonları’ davasında tanığa baskı yapmakla suçlanıyor

Sarkozy'e yeni soruşturma: 'Libya fonları' davasında tanığa baskı yapmakla suçlanıyor


– Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2007’deki seçim kampanyası için Libya’dan yasadışı fon alıp almadığına dair yürütülen inceleme kapsamında resmi soruşturma altına alındı. Sarkozy bu kez de “bir tanığa ifadesini değiştirmesi için baskı yapmak” ve dolandırıcılıkla suçlanıyor. Libya fonlarını yasadışı olarak kabul ettiği suçlamasıyla 2025 yılında yargılanacak olan Sarkozy ise halen görevi kötüye kullandığı iddialarını reddediyor.

KADDAFİ ‘SAYEMDE SEÇİMİ KAZANDI’ DEMİŞTİ

Sarkozy’nin “2007’de cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasını yürütmek için o zamanki Libya lideri Muammer Kaddafi’den yasa dışı maddi destek aldığı ve kampanyayı bu destekle yürüttüğü” iddia ediliyor. Devrik Libya lideri Kaddafi, 2011’de öldürülmeden kısa süre önce verdiği bir röportajda, “Sarkozy İçişleri Bakanı iken (2007) bana geldi ve para istedi. Ben de verdim. Sayemde seçimi kazandı” ifadelerini kullanmıştı. 2019’da da iş insanı Ziad Takieddine 2006 sonlarında Libya’dan Sarkozy’ye 5 milyon euro getirdiğini öne sürmüştü. İddialar üzerine 2013’te ön soruşturma açılmıştı.

‘EN KÜÇÜK KANIT KIRINTISI YOK’

Beş yıl süren ön soruşturma sonrası Sarkozy, 21 Mart 2018’de Paris’te gözaltına alınmış, yaklaşık 30 saat süren gözaltı sürecinin ardından hakkında “cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasına yasa dışı finansman sağladığı, yolsuzluk yaptığı ve Libya kamu fonlarını gizlediği” iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı. Sarkozy, 2014’e kadar beş yıl boyunca cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturmuş ve 2008 krizinin gölgesindeki Fransız ekonomisini ayakta tutma vaadiyle göçmen karşıtı politikaları hayata geçirmişti. 2018’de verdiği bir röportajda “En küçük bir kanıt kırıntısı bile yok” diyen Fransa’nın eski cumhurbaşkanı, ‘telekulak’ davasında aldığı ev hapsi cezasının onanmasının ardından hapis cezası alan ilk Fransız cumhurbaşkanı olarak tarihe geçmişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version