Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Radoicic, Sırbistan’da gözaltına alındı: Kosovalı polisin ölümüyle sonuçlanan olayları üstlenmişti

Radoicic, Sırbistan'da gözaltına alındı: Kosovalı polisin ölümüyle sonuçlanan olayları üstlenmişti

Sırbistan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 24 Eylül’de Kosova’nın kuzeyindeki çatışmada bir Kosova polisinin ölümüyle sonuçlanan olayları üstlenen eski Sırp Listesi Partisi Başkan Yardımcısı Milan Radoicic Belgrad’da bir apartman dairesine yapılan baskınla gözaltına alındı.

Radoicic hakkında 48 saatlik gözaltı süresi verildiği açıklandı. Açıklamada, Radoicic’in Belgrad Savcılığı’nın kararıyla gözaltına alındığı ifade edildi. Radoicic, 29 Eylül’de avukatı aracılığıyla bir Kosova polisinin ölümüyle sonuçlanan olayları tek başına planladığını ve partiden istifa ettiğini açıklamıştı

Kosova’nın kuzeyinde baskın olan Sırp Listesi partisinin başkan yardımcısı olan Radoicic, “Sırp halkını Başbakan Albin Kurti’nin terörist rejimine karşı direnmeye teşvik etmek için” grupla birlikte Kosova’ya geldiğini söyleyerek çatışmalarda yer aldığını kabul etmişti. Bu sözleri nedeniyle geçen hafta Sırp polisi tarafından da sorgulanmıştı.

NE OLMUŞTU?

Silahlı çatışma, Arnavut çoğunluğa sahip olan, bir gerilla ayaklanması ve 1999 NATO müdahalesinin ardından 2008 yılında Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan eden Kosova’da istikrar konusunda yeni bir uluslararası endişeye yol açmıştı. Kosova’nın kuzeyinde yaşayan yaklaşık 50 bin Sırp, Priştine’nin kurumlarını tanımıyor ve Belgrad’ı başkentleri olarak görüyor. Kosova polisi ve uluslararası barış gücü askerleriyle sık sık çatışan Sırplar, geçen ay son yılların en gerilimli şiddet olaylarını yaşadı.

Kosova’nın kuzeyinde aylardır süren gerginlik, 24 Eylül sabahı çoğunlukla Sırpların yaşadığı Banjska’da yolu kapatan silahlı Sırpların ateş açması sonucu 1 polisin ölmesiyle yeniden tırmanmıştı. Kosova Başbakanı Albin Kurti, “profesyonel bir terörist/suç yapılanması” olarak nitelendirdiği ağır silahlı yaklaşık 30 kişilik grubun Kosova polisine saldırdığını açıklamış, olaydan Sırbistan’ı sorumlu tutmuştu. Banjska Manastırı ve çevresine sığınan silahlı grup, Kosova polisi tarafından kuşatılmış ve bölgede gün boyunca çatışmalar sürmüştü. Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla, Banjska’da düzenlenen operasyonda en az 3 saldırganın öldürüldüğünü, 2’si saldırgan, 4’ü saldırıyı telsiz bağlantılarıyla destekleyen olmak üzere 6 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de, 1 Kosova polisinin ölümüyle sonuçlanan olayın Kosovalı Sırplar tarafından yapıldığını doğrulamıştı.

Kosova ve Batılı ülkeler ayrıca Sırbistan’ı, Kosova sınırı boyunca Sırbistan içinde 5 km genişliğinde bir şerit olan “Kara Güvenlik Bölgesi”nde askeri varlığını arttırmakla suçlamıştı. Tepkilerin ve ABD’nin uyarısının ardından Sırbistan ordu komutanı General Milan Mojsilovic, ülkenin bazı birliklerini geri çektiğini duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version