Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

PYD Girkê Legê Eşbaşkanı Murad: Ekmeksiz de kalsak direneceğiz


HABER MERKEZİ – PYD Girkê Legê Eşbaşkanı Eyhan Murad, Rojava’ya saldırının amacının Özerk Yönetim’in iradesini zayıflatmak olduğunu belirterek, “Susuz ve ekmeksiz de kalsak direneceğiz” derken, Uzlaşma Komitesi Eşbaşkanı Esmer Murad ise “Koalisyon saldırıları engellemeyecekse burada ne işleri var?” diye sordu.

 

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin paylaştığı bilançoya göre Türkiye 5-9 Ekim tarihleri arasında Derik’ten Şehba’ya kadar 580 hava saldırısı gerçekleştirdi. Bu saldırılarda 44 sivil hayatını kaybederken, Uyuşturucuyla Mücadele Akademisi’ne yönelik saldırısı sonucu 25 kişi hayatını kaybetti. Türkiye tarafından yapılan hava saldırılarında içme suyu, buğday siloları, alt yapı, petrol sahaları ve halkın tüm yaşam alanları hedef alınarak yok edildi. Bölgeye dönük saldırılar sürerken, buna karşı koalisyon güçleri ve kamuoyunun da sessizliği devam ediyor. Qamişlo Kantonuna bağlı Girkê Legê ilçesinin Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Eyhan Murad ve Girkê Legê Uzlaşma Komitesi Eşbaşkanı Esmer Murad saldırılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  

 

‘ABDULLAH ÖCALAN’IN FELSEFESİ DEĞİŞİM YARATTI’ 

 

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın felsefesiyle bölgede yaşanan değişime değinen Eyhan Murad, “Kürt halkının tarihinde devrimler ve isyanlar her zaman olmuştur. Mazlum halkların hakları için mücadele edenler idam sehpalarında katledildi. Bu katliamlarla her devlet kendi yönetim sistemiyle toplumu yönetti. Kürt halkı da bu buna maruz kalan halklardan biriydi. Ama özgürlük hareketiyle birlikte ve Rêber Apo’nun fikir ve felsefesiyle birlikte toplum ve halklara umut doğdu. Önder Apo, fikirleriyle bizlerde sorgulama süreci bu şekilde başladı. Bu sorgulamayla birlikte Sayın Öcalan’ın fikirleri ve felsefesi toplumun içinde yayıldı ve kendisini örgütledi. Önder Apo’nun Rojava’ya gelişiyle birlikte burada yeni bir sistem başladı. Bu felsefeyle Kurdistan’ın dört parçasındaki gençler ve kadınlar kimliğine sahip çıktı” dedi. 

 

‘EKMEKSİZ DE KALSAK DİRENECEĞİZ’

 

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarına dikkat çeken Murad, saldırıların demokratik ulus inşasına yönelik olduğunu belirtti. Murad, “Bu topraklarda yürütülen saldırılar burada kurulan toplumsal birliğe ve iradeye karşıdır. Rojava’da her yerde üç dilde ve üç bileşenden kurulan bir demokratik ulus sistemi inşası var.  Onun için bugün saldırılarını arttırarak bir kez daha bu halkı bölmeyi, Arap, Kürt ve Suriye halklarını bir kez daha ayrıştırmayı, halkları bu iradeden, direnişten ve özgürlük talebinden uzaklaştırmayı istiyorlar. Ama buna karşı direnişimiz sürecektir” diye belirtti. 

 

İşgal edilen toprakları kurtaracaklarını vurgulayan Murad, “Türk devleti topraklarımızı işgal edip demografik yapıyı değiştirdi, kentlerimize farklı yerlerden insanları getirip yerleştirdi. Bugün İmralı’da ki ağır tecrit de bu saldırılarla ilgilidir. Halkı ve Önder Apo’yu tecritle bile ayıramıyorlar. Bu nedenle bugün yaşam kaynaklarımıza saldırıyorlar. Özerk Yönetim’in iradesini kırmak istiyorlar. Ama Kuzey ve Doğu Suriye halkları tüm bileşenleriyle Özerk Yönetim’in iradesine sahip çıkacak ve bağlı kalacaktır. Susuz da kalsak, elektriksiz ve ekmeksiz de kalsak direneceğiz ve topraklarımız terk etmeyeceğiz. Biz kadınlar tek de kalsak işgal altındaki topraklarımızı kurtaracağız. Önder Apo, Rojava devrimini kadın devrimi olarak tanımladı, biz de kadınlar olarak ayağa kalkacağız” ifadelerinde bulundu. 

 

‘YA TUTUM ALSINLAR YA DA YANIMIZDA YER ALMASINLAR’

 

Koalisyon güçlerinin Türkiye’nin saldırılarına karşı tutumunu eleştiren Murad, “Uluslararası güçlerin gözetiminde gerçekleştirilen saldırılar bizde şüpheye yol açıyor. Onlar da bu saldırılara ortaktır. Rusya ve Amerika saldırılara karşı sessiz ve onlara karşı tavrımız nettir. Bu nedenle tutum almalılar. Eğer koalisyon bize barış elini uzatıp, ‘biz dostuz gelip çeteleri bitireceğiz’ derlerse, tutumlarını açıklasınlar. Tutarsızlığı kabul etmeyeceğiz. Şehitlerin kanıyla özgürleştirilen bir yerde bu saldırılara karşı tavır almamak bizim asla kabul edebileceğiz bir şey değildir. Ya tavırlarını açıklayacaklar ya da bizim yanımızda yerleri olmayacak. Bizim irademiz onlardan daha güçlü” ifadelerini kullandı.

 

‘SALDIRILARI ENGELLEMEYECEKLERSE BURADA NE İŞLERİ VAR?’ 

 

Girkê Legê ilçesi Uzlaşma Komitesi Eşbaşkanı Esmer Murad, hava saldırılarına tepki göstererek, koalisyon güçlerinin savaş suçlarına karşı üzerine düşen görevi yerine getirmemesi halinde bölgede varlığının bir anlamı olmayacağına dikkat çekti. 

 

Esmer Murad, “Türk devleti insanlığı tanımıyor ve saldırıyor. Halkın suya, gaza, petrole ve elektriğe ihtiyacı var. Ama halkın yaşam kaynakları dediğimiz bu kaynaklar yok edildi. Rojava’da devrimin başlangıcından bugüne halk arasında bir ittifak kuruldu. Türkiye bizi ve Arap halkını birbirimize düşman etmek istiyor. BU nedenle saldırıyor. Tüm kadınları ve gençleri bu saldırılara karşı durmaya ve tutum almaya çağırıyoruz. Erdoğan’ın faşizmini ve saldırılarını yenilgiye uğratacağız. Köleliği ve zulmü kabul etmiyoruz. Koalisyon güçleri saldırıları engellemeyecekse burada ne işleri var? Sabrımız ve tahammülümüz kalmadı. Bir tek anne bile kalsak direneceğiz ve topraklarımızda tek bir çete dahi bırakmayacağız” şeklinde konuştu. 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version