Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Putin’den Prigojin’in ölümüyle ilgili açıklama: ‘Cesetlerde el bombası kalıntıları bulundu’

Putin'den Prigojin'in ölümüyle ilgili açıklama: 'Cesetlerde el bombası kalıntıları bulundu'


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ağustos ayında Rus paralı asker şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in ölümüne neden olan uçak kazasının bir füze saldırısından değil, uçağın içinde patlayan el bombalarından kaynaklandığını öne sürdü.

‘ÖLENLERİN CESETLERİNDE EL BOMBASI PARÇALARI BULUNDU’

Putin dün Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde düzenlenen Valday Tartışma Kulübü toplantısında yaptığı konuşmada uçağın içeriden havaya uçurulduğunu iddia ederek, Rusya’nın soruşturma komitesi başkanının birkaç gün önce kendisine rapor verdiğini söyledi, “Kazada ölenlerin cesetlerinde el bombası parçaları bulundu” ifadelerini kullandı. Kazadan kısa bir süre sonra uçağın düşürüldüğüne inandıklarını söyleyen kimliği belirsiz ABD’li yetkililerin iddialarını yalanlayan Putin, “Uçakta herhangi bir dış etki yoktu – bu zaten bilinen bir gerçek” dedi.

‘ALKOL VE UYUŞTURUCU TESTİ YAPILMALIYDI’

Putin uçakta el bombası ya da bombalarının nasıl patlatılmış olabileceği konusunda daha fazla ayrıntı vermedi ancak soruşturmayı yürütenlerin kazada ölenlerin cesetleri üzerinde alkol ve uyuşturucu testi yapmamalarının yanlış olduğunu düşündüğünü söyledi. Putin, “Bana göre böyle bir inceleme yapılmalıydı ama yapılmadı” dedi.

Putin ayrıca Wagner’in St Petersburg’daki ofislerinde yapılan aramalarda FSB güvenlik servisinin 10 milyar ruble (100 milyon dolar- yaklaşık 2,8 milyar Türk lirası) bulduğunu da söyledi. Kazayı soruşturan Rus müfettişler kazanın nedeni hakkında henüz bir açıklama yapmadı. Wagner ya da Prigojin’in ailesinden de Putin’in açıklamaları hakkında henüz bir yorum gelmedi.

PARALI ASKERLERİN GELECEĞİ

Rusya’daki özel askeri şirketlerin geleceği sorulduğunda Putin, bu tür gruplarla ilgili bir yasa olmadığı için Rusya’daki deneyimlerinin “beceriksizce” olduğunu söyledi. Putin, “Rusya’da bu tür oluşumlara ihtiyacımız olup olmadığı konusunda henüz bir fikir birliğimiz yok, ancak bugün kesin olarak söyleyebilirim ki bu şirketin birkaç bin savaşçısı silahlı kuvvetlerle sözleşme imzaladı bile. Ve eğer isterlerse, o zaman savaşta yer alacaklar. Bunu imzalanan bireysel sözleşmeler temelinde yapıyorlar ki daha önce böyle bir durum söz konusu değildi” diye ekledi.

Putin ayrıca “Bu karmaşık bir süreç, bunu tartışıyor ve düşünüyoruz. Birçok ülkede bu tür şirketler var, aktif olarak çalışıyorlar ve hepsinden önemlisi yurtdışında çalışıyorlar, bunu hepimiz iyi biliyoruz. Onlara ihtiyacımız olsun ya da olmasın, bunu düşüneceğiz” ifadelerini de kullandı.

NE OLMUŞTU?

Prigojin, eski KGB ajanı Putin 1999’da iktidara geldiğinden beri onun yönetimine en büyük meydan okumayı oluşturan Rusya’nın savunma kurumuna karşı kısa bir isyana liderlik ettikten iki ay sonra öldü. Prigojin’in St Petersburg’a seyahat ettiği özel Embraer jeti, 23 Ağustos’ta Moskova’nın kuzeyinde düşmüş ve aralarında Wagner’in diğer iki üst düzey ismi, Prigojin’in dört koruması ve üç kişilik mürettebatın da bulunduğu 10 kişi ölmüştü. Kremlin, Putin’in Prigojin’i intikam için öldürttüğü iddiasını “mutlak bir yalan” olarak reddetmişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version