Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Prof. Dr. Adem Sözüer: AİHM kararları yerine getirilmeli ve mağduriyetler giderilmeli

Prof. Dr. Adem Sözüer: AİHM kararları yerine getirilmeli ve mağduriyetler giderilmeli


Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) mimarları arasında yer alan ceza hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer, ‘Anayasa ve kanunlarımız gereği AİHM’nin kararlarının bağlayıcı olduğunu ve gereğinin yapılması gerektiğini söyledi.

  • AİHM, 26 Eylül’de açıkladığı KHK’lı öğretmen Yüksel Yalçınkaya kararında, Türkiye’deki yargılamalarda ‘suç uydurulduğunu’, varsayımlarla insanların mahkum edildiğini, ByLock, Bank Asya’ya para yatırmak ya da sendika üyeliği gibi delillerle insanların ‘terör örgütü üyesi’ olmakla suçlanamayacağını belirtmişti. Hukukçulara göre benzer gerekçelerle hüküm giymiş herkes için AİHM’nin kararı emsal nitelikte. Yargılamaların yeniden yapılması ve herkesin ‘beraat’ ettirilmesi gerekiyor. 

Adem Sözüer, Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan ve halen Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan şehir plancısı Tayfun Karaman’ın Birgün gazetesinde yayınlanan yazısını paylaştı. Sözüer, söz konusu yazıyı paylaşırken “Cumhuriyetimizin Yüzüncü yılına babasız giren çocuklar var. 100.Yılda sevinçli ve gururluyuz. Ama Gazze’de çocukların dahi bombalanması derin üzüntü doğuruyor. Ya ülkemizde adil yargılanmadan mahkum edilenler ve onların çocukları? Onları unutmayalım.Cumhuriyet adalettir.” ifadelerini kullandı.

Adem Sözüer, 6,5 aylık hamile eşi güncel soruşturmalar kapsamında tutuklu olan Caner Dursun’un “Sn Adem hocam. Cumhuriyetimizin 100. Yılına annesiz giren çocuklar da var. Eşim KHK’lı Seher Dursun 6.5 aylık HAMİLE ve AİHM nin hak ihlali verdiği gerekçeler ile 93 gündür tutuklu. Bebeğimiz Cumhuriyetimizin 100. Yılına daha anne karnındayken hak ihlalleri ile giriyor.” paylaşımına ise şu karşılığı verdi: “Olağanüstü halde yargılama yapılmadan gerçekleşen KHK ihraçlarının sebep olduğu yoksunluklar son bulmalıdır.Yargısız yaptırım ve infaz uygulamalarının doğurduğu mağduriyetler giderilmelidir. Anayasa ve kanunlarımız gereği olarak AİHM kararlarının gerekleri yerine getirilmelidir.”

YASALARA RAĞMEN TUTUKLANMIŞTI

Seher Dursun, Hizmet Hareketi’ne yönelik yürütülen cadı avı kapsamında KHK ile kapatılan bir dershanede görev için 9 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Dursun, geçtiğimiz Haziran ayında yasalara aykırı olmasına rağmen 3 aylık hamileyken tutuklanmıştı. Dursun, avukatlarının tahliye taleplerine rağmen 3,5 aydır serbest bırakılmıyor.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version